24
Afgeroomde Melk.
Karnemelk.
1
Over het algemeen was de samenstelling der karnemelk
niet zoo bevredigend als in andere jaren, wat wel aan het
verminderde toezicht, een gevolg weer van de tydsoinstandig-
heden, te wijten zal zijn. Terwijl toch in 1914 slechts 4,1
der onderzochte monsters een vetvrije droogrest lager dan
7,5 vertoonde, was dit percentage van dit jaar 22,5
Het gemiddeld gehalte aan vetvrije droogrest bedroeg dit
jaar 7,76% (in 1914 8,0%).
De controle op den deugdelyken toestand is, voor zoo
ver deze uit den zuurgraad is af te leiden, aanzienlijk
verscherpt. Het kwam toch meermalen voor, dat bemon
sterde karnemelk b(j onderzoek op het laboratorium een
te hoogen zuurgraad, n.l. hooger dan 40 vertoonde. In
die gevallen moest de karnemelk, als ongeschikt voor
menschelijk voedsel, onbruikbaar worden gemaakt, wat
in den regel niet kon geschieden, omdat de melk meestal
reeds verkocht was. Vandaar dat dit jaar bij de monster
neming van karnemelk de zuurgraad met behulp van een
voudige hulpmiddelen en met vry groote nauwkeurigheid
ter plaatse wordt bepaald. Blijkt de zuurgraad boven den
gestelden eisch, dan wordt de melk onmiddellijk voor mensche-
ïijke consumtie onbruikbaar gemaakt. Een gevolg van deze
werkwijze is, dat de slijter beter dan voorheen zorgt geen oude
karnemelk voorhanden te hebben, zoodat in de eigenschappen
van dit melkpraeparaat belangrijke verbeteringen zijn gebracht.
Een controle op afgeroomde melk bleek ook dit jaar
weer noodig, hoewel de melkverkooper in den melkweger
(lactodensimeter) een uitnemend middel bezit om zich te
vergewissen of aan de hem geleverde melk w’ater is toe
gevoegd. Wegens het ten verkoop hebben van afgeroomde
melk van ondeugdelijke samenstelling zijn drie processen
verbaal opgemaakt. Bovendien z(jn 4 partijen taptemelk af
gekeurd, omdat zij in ondeugdelijken toestand verkeerden.
Hier zij er nogmaals op gew-ezen, dat afgeroomde melk
en karnemelk goedkoope en goede voedingsmiddelen zijn.
De voedingswraarde van 1 Liter afgeroomde melk, welke
thans 7 cent kost, komt overeen met die van 5 eieren waar
voor 35 cent wordt betaald en met die van l’/t ons
vleesch ter waarde van 20 cent.
i
20 VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.