16D
6
VERSLAG VAN DE CENTRALE KELKEN.
3. Organisatie van den dienst
Bij de organisatie van den dienst deed zich in de eerste
plaats de vraag voor, of het bereide voedsel zou worden
thuis bezorgd dan wel op bepaalde plaatsen, waar het dooi
de afnemers zou kunnen worden afgehaald, verkrijgbaar
zou worden gesteld.
Tegen het eerste stelsel rezen verschillende bezwaren.
Niet alleen zou het ónmogelijk zijn, zonder al te groote
kosten, alle afnemers op tijd te bedienen, doch het voedsel
zou bovendien moeilijk warm gehouden kunnen worden.
Hierdoor zou voor een deel het in de tweede plaats beoogde
doel: besparing van gas en brandstof, worden gemist, om
dat de afnemers het voedsel dan weer zouden moeten op
warmen.
De voorkeur werd daarom gegeven aan het tweede stel
sel, waarbij zich deze bezwaren niet voordeden.
Voor het verkrijgbaar stellen van het voedsel, werden
het meest geschikt geacht gymnastieklokalen, behoorende
bij openbare scholen. Teneinde te kunnen nagaan welke
lokalen door hunne ligging daarvoor het eerst in aanmer-
ongeveer 1 Liter worden bereid, zoodat, wanneer des
morgens en des middags werd gekookt, 5000 porties voed
sel per dag konden worden verkocht.
Het gebouw aan de Cartesiusstraat is berekend op eene
productie van tweemaal 10.000 porties per dag.
Op grond van de omstandigheid, dat het vaststellen van
een uniformen prijs voor het voedsel de afname zou bevor
deren en bovendien de administratie zeer zou vereenvou
digen, besloten Burgemeester en Wethouders niet den wer-
kelijken kostprijs in rekening te doen brengen.
Daar, naar het zich liet aanzien, de kostprijs aanvanke
lijk niet veel van 10 cents per portie zou verschillen en
voorts 10 cents voor een portie voor den doorsnee-arbeider
niet te duur werd geacht, werd de prijs daarvan door
Burgemeester en Wethouders voorloopig vastgesteld op
genoemd bedrag.