16D 6 VERSLAG VAN DE CENTRALE KELKEN. 3. Organisatie van den dienst Bij de organisatie van den dienst deed zich in de eerste plaats de vraag voor, of het bereide voedsel zou worden thuis bezorgd dan wel op bepaalde plaatsen, waar het dooi de afnemers zou kunnen worden afgehaald, verkrijgbaar zou worden gesteld. Tegen het eerste stelsel rezen verschillende bezwaren. Niet alleen zou het ónmogelijk zijn, zonder al te groote kosten, alle afnemers op tijd te bedienen, doch het voedsel zou bovendien moeilijk warm gehouden kunnen worden. Hierdoor zou voor een deel het in de tweede plaats beoogde doel: besparing van gas en brandstof, worden gemist, om dat de afnemers het voedsel dan weer zouden moeten op warmen. De voorkeur werd daarom gegeven aan het tweede stel sel, waarbij zich deze bezwaren niet voordeden. Voor het verkrijgbaar stellen van het voedsel, werden het meest geschikt geacht gymnastieklokalen, behoorende bij openbare scholen. Teneinde te kunnen nagaan welke lokalen door hunne ligging daarvoor het eerst in aanmer- ongeveer 1 Liter worden bereid, zoodat, wanneer des morgens en des middags werd gekookt, 5000 porties voed sel per dag konden worden verkocht. Het gebouw aan de Cartesiusstraat is berekend op eene productie van tweemaal 10.000 porties per dag. Op grond van de omstandigheid, dat het vaststellen van een uniformen prijs voor het voedsel de afname zou bevor deren en bovendien de administratie zeer zou vereenvou digen, besloten Burgemeester en Wethouders niet den wer- kelijken kostprijs in rekening te doen brengen. Daar, naar het zich liet aanzien, de kostprijs aanvanke lijk niet veel van 10 cents per portie zou verschillen en voorts 10 cents voor een portie voor den doorsnee-arbeider niet te duur werd geacht, werd de prijs daarvan door Burgemeester en Wethouders voorloopig vastgesteld op genoemd bedrag.

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1917 | | pagina 697