16»
10
VERSLAG VAN DE CENTRALE KEUKEN.
stelling der Keuken allen, die bons kwamen koopen, kon
den worden geholpen.
Bleef dus de verkoop aanvankelijk beneden de 5000 por
ties, later is het voorgekomen, dat een aantal personen
moest worden teleurgesteld, zelfs al werd met veel moeite
en door intens werken het aantal te leveren porties nog
opgevoerd tot 5400 per dag.
Na het betrekken van het nieuwe gebouw aan de Car-
tesiusstraat, dat, zooals reeds is medegedeeld, berekend is
op eene productie van 20.000 porties per dag, bleef het aan
tal verkochte porties vrijwel ouder de 5000. De oorzaak
hiervan moet vermoedelijk gezocht worden in de volgende
omstandigheid.
Voor het bereiden van een portie stamppot is noodig
ruim 1 K.G. aardappelen. Daar nu door het Gemeentelijk
Distributiebedrijf per week slechts konden worden toege
wezen 4 K.G. aardappelen, kon'door de Centrale Keuken
ook hoogstens vier keer per week een maaltijd, bereid met
aardappelen, worden verstrekt. Voor de overblijvende
dagen werd toebereid rijst, havermout, boonen of erwten,
waarvoor dan werden ingenomen de bons, waarop over
eenkomstige artikelen, door de Kegeering beschikbaar
gesteld, konden worden gekocht. Het gevolg hiervan was,
dat de afnemers in de eerste plaats geen aardappelen meer
voor den Zondag hadden, terwijl voorts, daar de schaarsch-
te van de andere genoemde artikelen oorzaak was, dat ook
de bons voor de geheele door het Distributiebedrijf toege
wezen hoeveelheid van die artikelen moesten worden
ingenomen, door hen evenmin andere Regeeringsartikelen
voor den Zondag konden worden gekocht. Klaarblijkelijk
bereidde men daarom liever zijn voedsel zelf. Men kon dan
de toegestane hoeveelheid verdeelen, zooals men dat zelf
wilde.
In het statistische gedeelte van dit verslag worden door
den Administrateur-Boekhouder meer uitgebreide gege
vens verstrekt nopens den verkoop van bereid voedsel, den
kostprijs uitsluitend aan voedingsmiddelen en den verkoop
van spoeling, afval en warm water.