11
VERSLAG VAN DE GEMEENTELIJKE CENTRALE KEUKEN. 16®
Op een spoedige totstandkoming van het uitbreidingsplan
was hoofdzakelijk aangedrongen om aan de te verwachten
groote vraag naar voedsel in den zomer te kunnen voldoen
gerekend was dan ook op het gereedkomen in September.
Daar de werkzaamheden, aan de uitvoering van het plan
verbonden, echter zeer langzaam vorderden, moest de bon-
verkoop in de distributielokalen binnen zekere grenzen
worden gehouden.
Ten einde aan het bezwaar, dat dit opleverde, eenigszins
tegemoet te komen, werd gedurende de zomermaanden, door
extra-koken, eenige dagen per week des namiddags een
naverkoop van voedsel gehouden in het keukengebouw,
waarvan een ruim gebruik werd gemaakt.
Dit jaar werd ook begonnen met de aflevering van voedsel
aan instellingen van weldadigheid, fabrieken enz. Hiervan
werd o.a. gebruik gemaakt door de Haagsche Tramweg
Maatschappij, de Fabriek van Stamp- en Perswerken van
Heyst, My. tot Exploitatie van Hotels, R.K. Wees- en Oude
Liedengesticht, Schietbaan Hoviusstichting, de Vereeniging
„Herstellingsoord” enz.
Op 21 Mei werd een aanvang gemaakt met het bezorgen
van voedsel by particulieren aan huis.
Voor de wyze van bezorging is de stad in twee deelen
gesplitst; in het eene gedeelte geschiedt de bezorging
tusschen 11 en 1 uur, in het andere deel tusschen 4 en 6 uur.
De bezorging in elk stadsgedeelte te doen plaats hebben,
zonder eenige beperkende bepaling voor wat betreft het
uur van bezorgen, was niet mogelijk; zulks zou enorme
kosten van vervoer met zich hebben gebracht.
Gelegenheid tot het bestellen van voedsel bestaat des
Vrijdags ten kantore van de Keuken, benevens in een viertal
schoollokalen in verschillende stadswijken.
Aanvankeiyk had de bezorging plaats met paard en wagen,
welke wyze van rondbrengen niet alleen zeer kostbaar,
doch ook niet practisch bleek te zijn. Daarom werd over
gegaan tot de bezorging in nette geschilderde bakkers
wagens. De bezorgers werden gekleed in een linnen pak
met dito pet, zoodat het geheel een frisschen aanblik had.
Klachten over de wy'ze van bezorging kwamen sporadisch
voor. Op den bezorgdienst werd een geregelde controle,
door een speciaal daarvoor aangewezen ambtenaar, uit
geoefend.
Welk gebruik van den bezorgdienst is gemaakt, moge
biyken uit de achterstaande graphische voorstelling.
In den loop van het jaar werd de bereiding van vege
tarisch voedsel, wegens de uiterst geringe afname, gestaakt.
Op 24 Juni werd voor het eerst begonnen met de bereiding