20
f
i
i
26
VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.
Jam en Limonaden.
J a in.
a.
b.
L i in o n a d e n.
Onderscheiden worden in hoofdzaak drie kwaliteiten van
]i monadensiropen, n.l.:
1. vruchtenlimonadesiroop, bereid uit vruchtensap en
suikerstroop, moet bevatten minstens 30 gr. vruchtensap
van deugdelijke samenstelling en 55 gr. suiker per 100 gr.
siroop;
2. limonadesiroop, bereid uit natuurlijke vruchtenessence
en suikerstroop, moet bevatten minstens 55 gr. suiker per
100 gr. limonadesiroop;
3. limonettestroop, bereid uit natuurlijke of kunstmatige
vruchtessence, suikerstroop en aardappelstroop.
Daarnaast komen nog twee dranken voor, die hier ter
stede weinig worden aangetroffen, n.l. een verdunde limo
nadesiroop, welke als limonade of alcoholvrije likeur wordt
Van een aantal monsters jam, welke de Regeering door
tusschenkomst der gemeente aan de wederverkoopers ver
strekte, is nagegaan of zij als deugdelijk konden worden
aangemerkt. Van alle onderzochte monsters bleek het
watergehalte regelmatig beneden het door den Minister
van Landbouw, Nijverheid en Handel vastgestelden maxi
mum van 35%: het was in het grootste aantal der onder
zochte monsters zelfs beneden 30%. Het suikergehalte
bedroeg gemiddeld ongeveer 70 en daalde slechts in
enkele gevallen tot 65 Bij microscopisch onderzoek
bleek de regeeringsjam naast de vruchtsoort waaraan de
jam zijne benaming ontleende, bovendien te bevatten: rha-
barber, appel en kruidbessen.
Tegen het eind van het jaar en in het begin van 1919
kwamen zoowel van particulieren als van winkeliers
talrijke klachten in over de door de gemeente geleverde
jam. Bij onderzoek bleken deze klachten zeer gegrond, de
jam, speciaal de z.g. aardbeienjam, had een carbolachtige
smaak. Alle partijen zijn bij de winkeliers teruggenomen,
terwijl de bij de grossiers aanwezige voorraad is gekeurd.
In totaal werden ongeveer 100 kistjes jam van 10 K.G.
ondeugdelijk verklaard en aan de consumptie onttrokken.