20
28
VERSEAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.
werd aangetoond, het percentage
Van belang voor de beoordeeling van vleeschextraet is
naast het gehalte aan stikstofverbindingen (of het stikstof-
gehalte), het gehalte aan kreatine resp. kreatinine, omdat
deze vleesehbasen tot heden slechts in vleesch en in dier
lijke organen zijn aangetroffen. Volgens onderzoekingen
van Lebbin bevat vleeschextraet 4.525.61 kreatinine,
terwijl in N. Amerika wordt aangenomen, dat een vleesch
extraet minstens 10 der stikstofverbindingen in den vorm
van kreatine resp. kreatinine bevat. Men kan dus met de
bekende voedingsmiddelenscheikundige Beythien aanne
men, dat vleeschextraet gemiddeld 5 totaalkreatinine
moet bevatten.
Waar nu bouillonblokjes ten tijde van vleeschschaarschte
ten minste 15 vleeschextraet moeten bevatten, daar kan
uit de bepaling van het stikstofgehalte en van gehalte aan
totaalkreatinine worden afgeleid of deze artikelen aan den
gestelden eiseh beantwoorden. Van daar dat een aantal
dezer blokjes in die richting zijn onderzocht, terwijl naast
een microscopisch onderzoek tevens het keukenzoutgehalte
in bepaald.
Rekening houdende met het bovenstaande, moeten dus
deugdelijke bouillonblokjes bevatten minstens 1 stikstof,
minstens 0.5 totaalkreatinine en ten hoogste 65 keu
kenzout.
In de onderzochte monsters werd gevonden 0.170.26
stikstof en 00.25 kreatinine, m.a,w. naast bouillonblokjes
waarin de bouillon vergeten was, werd als grootste hoe
veelheid vleeschextraet gevonden 5 in den regel echter
steeg, zoo vleeschextraet
niet boven 1
Het hoofdbestanddeel
voedingswaarde hebben
bleek te zijn keukenzout, dat in hoeveelheden werd aange
troffen tot ruim 80
van deze versnaperingen, want
bouillon en vleeschextraet niet.