37 ii' 1G VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. Reinheidstoestand: voldoende. Gepasteuriseerde melk. De onderzoekingen werden op analoge wijze verricht, als in vorige jaren. Als voedingsbodems werden dit jaar gebruikt alealische bouillonagar en alealische bouillon gelatine. Op te merken valt nog, dat tijdens de melkrantsoeneering door de melkinrichtingen geen of slechts geringe hoeveel heden gepasteuriseerde melk werden bereid. Samenstelling: Melk van deugdelijke samenstelling; het vetgehalte was echter eenige malen lager dan 3.0 pCt. Onder gepasteuriseerde melk wordt verstaan melk, welke gedurende een voldoend langen tijd op een temperatuur tussehen 68 en 85 C. verhit is geweest in de verpakking, iraarin zij irordt af geleverd. Regelmatig is van elke melkinrichting de gepasteuri seerde melk bemonsterd en zoowel bacteriologisch als chemisch onderzocht. Een drietal melkinrichtingen n.l. „de Hanze”, „de Cen trale” en de melkinrichting „voorheen Ph. J. Vollebregt”, hebben dit jaar geen gepasteuriseerde melk bereid, terwijl is gebleken dat tegen het einde van het jaar twee andere zaken met den verkoop van gepasteuriseerde melk zijn begonnen, n.l. de Zuid-Hollandsehe Melkinrichting en de firma Kulker. Bacteriologisch onderzoek: Het aantal micro-organ ismen per e.M.3 melk na 7 dagen op bouillongelatine was in twee monsters grooter dan 50.000 en dus boven het maximum aantal voor modelmelk, in den codex alimentarius gesteld. In het leueoeytensediment werden bij microscopisch onder zoek geen abnormale bestanddeelen aangetroffen.

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1919 | | pagina 1222