37
31
VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.
Vruchtenwijnen.
Jam.
Limonaden e.d.
.i-j: ::rz
Voorts zijn enkele monsters zwarte bessensap onderzocht.
Ook deze voldeden aan den eiseh, dat het extractgehalte
niet lager mag zijn dan 7,5 pCt.
Het blijkt nog steeds wenschelijk, den consument, maar
ook den winkelier op de hoogte te stellen van de verschil
lende soorten limonaden, welke door de fabrikanten in
den handel worden gebracht en waaraan door de direc
teuren van Keuringsdiensten in overleg met de fabrikanten
bepaalde eischen zijn gesteld.
Onderscheiden worden drie kwaliteiten van limonade
siropen, n.l.:
Tijdens de jamdistributie moest een partij jam, welke
carbol in aantoonbare hoeveelheid bevatte en ook een car-
bolreuk en smaak vertoonde, voor consumptie worden af
gekeurd. Een andere partij, welke in bederf verkeerde, is
eveneens aan de consumptie onttrokken. De monsters jam,
genomen nadat de vrije handel in dit artikel weer was
hersteld, waren alle van deugdelijke samenstelling en ver
keerden alle in deugdelijken toestand.
Het watergehalte bleef in tegenstelling met andere jaren
regelmatig beneden den daarvoor aangenomen grens van
33 pCt.
In den loop van dit jaar zijn de bessenwijnen door de
verschillende fabrikanten in den handel gebracht onder
zocht, met het doel na te gaan, in hoeverre de afgeleverde
producten voldeden aan de eischen, in gemeen overleg op
een in 1910 gehouden vergadering, vastgesteld.
Aan den eiseh, dat in 100 Liter bessenwijn ten minste
30 Liter vruchtensap van deugdelijke samenstelling moet
verwerkt zijn, bleek één fabrikaat niet te voldoen. Het ge
halte aan conserveermiddelen was in een alcohol-arme wijn
slechts eenmaal booger dan 200 mgr. per Liter, n.l. 290,
terwijl benzoëzuur in geen der monsters werd aangetroffen.
Het alcoholgehalte der onderzochte vruchtenwijnen
schommelde tussehen 5,911.3 gram per 100 c.M? wijn.