37 31 VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. Vruchtenwijnen. Jam. Limonaden e.d. .i-j: ::rz Voorts zijn enkele monsters zwarte bessensap onderzocht. Ook deze voldeden aan den eiseh, dat het extractgehalte niet lager mag zijn dan 7,5 pCt. Het blijkt nog steeds wenschelijk, den consument, maar ook den winkelier op de hoogte te stellen van de verschil lende soorten limonaden, welke door de fabrikanten in den handel worden gebracht en waaraan door de direc teuren van Keuringsdiensten in overleg met de fabrikanten bepaalde eischen zijn gesteld. Onderscheiden worden drie kwaliteiten van limonade siropen, n.l.: Tijdens de jamdistributie moest een partij jam, welke carbol in aantoonbare hoeveelheid bevatte en ook een car- bolreuk en smaak vertoonde, voor consumptie worden af gekeurd. Een andere partij, welke in bederf verkeerde, is eveneens aan de consumptie onttrokken. De monsters jam, genomen nadat de vrije handel in dit artikel weer was hersteld, waren alle van deugdelijke samenstelling en ver keerden alle in deugdelijken toestand. Het watergehalte bleef in tegenstelling met andere jaren regelmatig beneden den daarvoor aangenomen grens van 33 pCt. In den loop van dit jaar zijn de bessenwijnen door de verschillende fabrikanten in den handel gebracht onder zocht, met het doel na te gaan, in hoeverre de afgeleverde producten voldeden aan de eischen, in gemeen overleg op een in 1910 gehouden vergadering, vastgesteld. Aan den eiseh, dat in 100 Liter bessenwijn ten minste 30 Liter vruchtensap van deugdelijke samenstelling moet verwerkt zijn, bleek één fabrikaat niet te voldoen. Het ge halte aan conserveermiddelen was in een alcohol-arme wijn slechts eenmaal booger dan 200 mgr. per Liter, n.l. 290, terwijl benzoëzuur in geen der monsters werd aangetroffen. Het alcoholgehalte der onderzochte vruchtenwijnen schommelde tussehen 5,911.3 gram per 100 c.M? wijn.

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1919 | | pagina 1237