37 31 VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. na Van elk monster werd bepaald het soortgelijk gewicht der oplossing 1 10, en hieruit met behulp van de suiker- tabel van Windisch het extractgehalte berekend. Uit het specifiek draaiïngsvermogen van de droogrest, dit is het draaiïngsvermogen van 100 gr. watervrije stroop opgelost tot 100 c.M? en waargenomen in een buis van 100 m.M., is aan de hand van de tabel van Juckenack en Pasternack het gehalte aan aardappelstroop berekend. Het totaal saccharosegehalte is verkregen, door bij het saccharose gehalte verkregen uit de polarisatie eener 10 procentige oplossing voor en na inversie met behulp van de formule van Clerget, te voegen de hoeveelheid saccharose, welke beantwoordt aan de hoeveelheid invertsuiker. Deze laatste is berekend uit het reductievermogen vóór inversie na aftrek van de hoeveelheid reduceerende suiker welke in de toegevoegde aardappelstroop, aanwezig kan geacht worden. Bij deze laatste berekening is aangenomen, dat aardappelstroop voor 2/5 direct reduceerende suikers bevat. Bovendien is nog aan deze tabel toegevoegd het saccharose gehalte der stroop, berekend uit de reductie voor en inversie. Uit dit onderzoek blijkt dat echte riet- of bietsuikerstroop niet meer worden aangetroffen, behoudens het bekende Engelsche product de z.g. golden sirup en voorts dat het saccharose (suiker) gehalte der consumptiestropen in den regel slechts ongeveer 2025 procent bedraagt. De handels- producten zijn dus mengsel van melasse met aardappel stroop.

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1919 | | pagina 1240