37
36
VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.
Azijn.
om
Op 9 September 1919 is te Amsterdam gehouden eeu ver
gadering van het College van directeuren van keurings
diensten, omvattende de directeuren van de (Jemeentelijke
Keuringsdiensten van ’s-Gravenhage, ('trecht, Leiden,
Dordrecht, Rotterdam. Haarlem, Hilversum, Den Helder,
Amersfoort, Arnhem, ’s-Hertogenbosch, Deventer en de
direeteuren van de provinciale keuringsdiensten in Gro
ningen, Friesland en Drenthe, het hoofd van de scheikun
dige afdeeling van den Gemeentelijken Gezondheidsdienst
van Amsterdam, den directeur van het Rijksbureau tot
onderzoek van handelswaren en het hoofd van de schei-
kundig-pharinaceutisehe afdeeling van het Centraal labo
ratorium, met het Bestuur van den Bond van Nederlandsche
azijn fabrikanten, vertegenwoordigende alle bekende azijn-
fabrikanten in Nederland.
De vergadering had ten doel bij gemeenschappelijk over
leg vast te stellen, aan welke eisehen de verschillende
soorten azijn in den kleinhandel moeten voldoen om als
deugdelijk van samenstelling te kunnen gelden.
Wederzijds werd erkend, dat er zijn te onderscheiden drie
soorten azijn, te weten:
1. Wijnazijn (syn. Bordeaux-azijn).
2. Gekleurde azijn (hieronder vallen dus: gele azijn,
rozijnazijn, kruidenazijn, vruchtenazijn).
3. Blanke azijn,
waarvan de twee eerstgenoemde soorten uitsluitend door
gisting moeten verkregen zijn, de laatstgenoemde ook den
uit of met toevoeging van azijnessence bereiden azijn
omvat.
Voorts werd erkend:
le. dat „wijnazijn” is ondeugdelijk van samenstelling
a. indien daarin andere bestanddeelen aanwezig zijn dan
in wijn (druivenwijn) na azijnzure vergisting.
b. indien het gehalte aan watervrij azijnzuur minder
bedraagt dan 5,5
2e. dat „gekleurde azijn” is ondeugdelijk van samen
stelling,
a. indien daarin andere bestanddeelen aanwezig zijn dan
in de alkoholische vloeistof, waaruit de azijn is bereid, na
azijnzure gisting,
b. indien het gehalte aan watervrij azijnzuur minder
bedraagt dan 4
c. indien daarin andere zuren dan bij azijnzure gisting
verkregen, conserveermiddelen, zware metalen, kleur
stoffen met uitzondering van eene kleine hoeveelheid