37 36 VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. Azijn. om Op 9 September 1919 is te Amsterdam gehouden eeu ver gadering van het College van directeuren van keurings diensten, omvattende de directeuren van de (Jemeentelijke Keuringsdiensten van ’s-Gravenhage, ('trecht, Leiden, Dordrecht, Rotterdam. Haarlem, Hilversum, Den Helder, Amersfoort, Arnhem, ’s-Hertogenbosch, Deventer en de direeteuren van de provinciale keuringsdiensten in Gro ningen, Friesland en Drenthe, het hoofd van de scheikun dige afdeeling van den Gemeentelijken Gezondheidsdienst van Amsterdam, den directeur van het Rijksbureau tot onderzoek van handelswaren en het hoofd van de schei- kundig-pharinaceutisehe afdeeling van het Centraal labo ratorium, met het Bestuur van den Bond van Nederlandsche azijn fabrikanten, vertegenwoordigende alle bekende azijn- fabrikanten in Nederland. De vergadering had ten doel bij gemeenschappelijk over leg vast te stellen, aan welke eisehen de verschillende soorten azijn in den kleinhandel moeten voldoen om als deugdelijk van samenstelling te kunnen gelden. Wederzijds werd erkend, dat er zijn te onderscheiden drie soorten azijn, te weten: 1. Wijnazijn (syn. Bordeaux-azijn). 2. Gekleurde azijn (hieronder vallen dus: gele azijn, rozijnazijn, kruidenazijn, vruchtenazijn). 3. Blanke azijn, waarvan de twee eerstgenoemde soorten uitsluitend door gisting moeten verkregen zijn, de laatstgenoemde ook den uit of met toevoeging van azijnessence bereiden azijn omvat. Voorts werd erkend: le. dat „wijnazijn” is ondeugdelijk van samenstelling a. indien daarin andere bestanddeelen aanwezig zijn dan in wijn (druivenwijn) na azijnzure vergisting. b. indien het gehalte aan watervrij azijnzuur minder bedraagt dan 5,5 2e. dat „gekleurde azijn” is ondeugdelijk van samen stelling, a. indien daarin andere bestanddeelen aanwezig zijn dan in de alkoholische vloeistof, waaruit de azijn is bereid, na azijnzure gisting, b. indien het gehalte aan watervrij azijnzuur minder bedraagt dan 4 c. indien daarin andere zuren dan bij azijnzure gisting verkregen, conserveermiddelen, zware metalen, kleur stoffen met uitzondering van eene kleine hoeveelheid

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1919 | | pagina 1242