37 II. Onderzoekingen ten dienste van gemeentelijke instellingen. 45 VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. I. Drinkwaterleiding. 1. Op verzoek van den directeur der waterleiding’ is in een vrij groot aantal monsters water het gehalte aan chloor bepaald. 2. De regelmatige controle op de eigenschappen van het leidingwater had wekelijks plaats. De resultaten der onder zoekingen zijn iederen maand aan den directeur der water leiding medegedeeld. Het scheikundig onderzoek omvatte de bepaling der oxydeerbaarheid, van het chloor, de nitraten, kalkverbin- dingen, sulfaten, hardheid en verdampingsrest. Ammoniak en nitrieten werden nimmer aangetroffen. De bepaling der oxydeerbaarheid heeft plaats volgens de zure methode; voor de bepaling van het chloorgehalte worden, in verband met de geringe hoeveelheid chloriden, welke in het water worden aangetroffen, 500 c.M.3 uitge dampt tot ongeveer 100 c.M3. en hierin de bepaling verricht. Bacteriologisch onderzoek. Geteld werden de micro- organismen, welke zich uit 1 c.M.3 water op alcalische bouillongelatine bij 22c C. na 2 X 24 uur hadden ontwikkeld, terwijl een tweede telling plaats vond nadat de platen 5 dagen bij dezelfde temperatuur waren bewaard. Voorts werd wekelijks ingezet de gistingsproef volgens Eykman en de eoliproef volgens Ringeling. Voor elk dezer proeven werden 100 c.M.3 water in bewerking genomen. Bovendien werd het water eenige malen onderzocht op rottingsorga- n ismen volgens Schardinger. De uitkomsten dezer onderzoekingen zijn overzichtelijk samengebracht in de hier volgende twee tabellen. Zoowel het chemisch als het bacteriologisch onderzoek gaf regelmatig gunstige uitkomsten. Schommelingen, van eenige beteekenis in de eigenschappen van het water kwa men noch bij het chemisch, noch bij het bacteriologisch onderzoek voor.

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1919 | | pagina 1251