10
middelen te honden, hetgeen eene principieele fout is. Ook heb
ben de directies der melkinrichtingen en de slijters, die deze
melk ontvingen, het niet noodig geoordeeld den keuringsdienst
met deze leveranties ook maar eenigszins op de hoogte te stellen.
Nagegaan is of de gewone handelsmelk, zooals zij door
melkinrichtingen en slijters wordt geleverd een kortstondige
verhitting op ongeveer 80° C. had ondergaan, een bewerking
welke wel ofschoon ten onrechte met den naam „pas-
teuriseeren” wordt aangeduid. Bij dit onderzoek bleek melk
door groote inrichtingen geleverd in den regel verhit te
zijn geweest. Ik wil hier niet verhelen, dat ik van een der
gelijke voorver warming van melk om verschillende redenen
geen voorstander ben, en heb dit ook reeds in vroegere jaren
meermalen aan melkverkoopers, die mijn advies in wonnen
te kennen gegeven. Het is waar, de kans op besmetting
met typhus wordt door een dergelijke behandeling der
melk verminderd, maar dat deze verwarming tegenwoordig
vooral in het grootbedrijf zoo veelvuldig wordt toegepast,
vindt ook hare verklaring in het feit, dat aldus behandelde
melk langer houdbaar is en dus niet onbelangryke finan-
cieele voordeelen aan den melkverkooper oplevert.
Evenals het reinigen der melk aan de fabrieken, werkt
ook het z.g. pasteuriseeren der melk de zorgeloosheid der
boeren ten aanzien van het nemen van hygiënische maat
regelen bij de melkwinning in de hand. Zoo hebben verscheidene
melkveehouders hunne verwondering uitgesproken zoo dooi
den keuringsdienst aanmerking werd gemaakt op het af
leveren van vuile melk; immers de melk werd aan de in
richting toch gereinigd. Zelfs waren er melkveehouders,
die ronduit vorklaarden, dat zij bij levering van melk aan
melkslijters, die in den regel geen mechanische reinigings
apparaten bezitten, aan hun waar meer zorg besteden, dan bij
levering aan melkinrichtingen. Wat geldt voor het vuil in
de melk, geldt ook voor andere hygiënische maatregelen,
zij zullen, zoo de veehouder weet, dat de melk wordt ver
warmd, bijna geheel worden nagelaten. Het is hier overigens
niet de plaats om de nadeelen aan het voorverwarmen van
melk verbonden op te sommen, het moge voldoende zjjn
de directeuren der melkinrichtingen en de eigenaren der
grootere melkslijterijen er op te wijzen, dat zij naar mijn
oordeel deze kostbare bewerking beter kunnen nalaten en
hun tijd vruchtbaarder kunnen maken, door nauwlettend
toe te zien, dat zindelijk gewonnen melk aan hunne in
richtingen wordt geleverd en dat niet melk wordt aange
voerd, waarin kluiten koeharen, waartusschen zich etter en
onopgeloste deelen van stalmest bevinden, driven.
29 VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.