21
samenstelling van het brood bleek ook dit jaar noodig. Meer
malen werd brood aangetroffen, dat niet voldeed aan de
eischen met betrekking tot het gehalte aan droogbrood in
de verordening gesteld, zoodat in totaal tegen 18 bakkers
proces-verbaal is opgemaakt, terwijl aan 36 broodbereiders
een waarschuwing is gegeven en 14 partijen brood zyn
afgekeurd.
Het onderzoek naar de samenstelling van het melkbrood
leerde, dat vele bakkers onvoldoende hoeveelheden melk in
het brooddeeg verwerkten, zoodat het vetgehalte te laag was,
terwijl de eigenschappen van het vet veelal niet overeen
kwamen met die van vet uit melkbrood verkregen. Sommige
bakkers meenden te kunnen volstaan niet in het deeg mar
garine of reuzel te verwerken. Op grond van de bij deze
onderzoekingen verkregen uitkomsten is tegen 9 bakkers
proces-verbaal opgemaakt, wegens het verkoopen van melk
brood van ondeugdelijke samenstelling.
Het watergehalte van het bruin brood schommelde tusschen
37—45%, van het wit waterbrood tusschen 3138%, en van
het wit melkbrood tusschen 31—40%.
Ter handhaving der verordening tot regeling van den
nachtarbeid en Zondagarbeid in broodbakkerijen werd door
de politie 72 maal het advies van den keuringsdienst inge
wonnen. In 69 gevallen bleek het ter beoordeeling inge
zonden brood versch te zijn.
Van Regeeringszjjde is medegedeeld, dat de Haagsche
bakkers aardappelmeel in het brood verwerkten. Een der
gelijke vervalsching is door den dienst nimmer geconstateerd,
niettegenstaande het brood regelmatig is onderzocht en bij
de meeste bakkers tevens het deeg.
Margarine en Spjjsvetten.
Bij de onderzochte monsters margarine bleef het gehalte
aan water regelmatig beneden de grens van 16%.
In de tweede helft van 1918 is door de Regeering de
vetrantsoeneering ingevoerd en zijn daarby onder de namen
Mélange A en Mélange B mengsels van margarine en boter
voor den kooper op een bon van een Rjjksvetkaart verkryg-
baar gesteld. Na opheffing der vetrantsoeneering zijn deze
mengsels verdwenen, echter niet de naam „Mélange" en het
publiek meent dus, dat zoo een margarine den naam „Mélange”
draagt, daarin ook een zeker percentage botervet aanwezig
is. By een ingesteld onderzoek waren in deze als Mélange
te koop aangeboden spjjsvetten, nimmer hoeveelheden boter
van eenige beteekenis aan te toonen, zelfs niet in producten,
die onder de namen „hoogst fijne Mélange”, „prima Mélange”,
„wonder Mélange”, „Deensche Mélange” e.d. worden aan-
VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. 29