23
V ruchtensappeii.
Soortelijk gewicht 15° C1.0173 1.0198
Extract4.0 4.4
Draaiing 2 d.M. buis1.0 2.0
Uit deze cijfers meen ik te mogen afleiden, dat beide sappen
als ondeugdelijk zijn te beschouwen.
Ook een paar monsters boschbessensap, bleken deugdelijk
te zijn. Ditzelfde kan niet gezegd worden van de hier en
daar aangetroffen partijen frambozensap, waarvan het
extractgehalte wel heel laag was, terwijl in gevallen, dat
een hooger extractgehalte werd aangetroffen, het sap niet
als zuiver frambozensap kon worden aangemerkt. Het schijnt,
dat de frambozen, welke door de fabrikanten tot sap worden
verwerkt in den regel reeds in gistenden toestand verkeeren
hetgeen valt af te leiden uit het feit, dat in bijna alle
monsters alcohol werd aangetroffen, tot een hoeveelheid
van 1 a 1.5 terwyl de hoeveelheid suiker zeer gering
was n.l. 0.5—1.5%. Weet men nu, dat sap bereid uit versche
niet in gisting verkeerende frambozen, een extractgehalte
heeft van ongeveer 7—9% by een suikergehalte van 4-7
en een soortelijk gewicht van 1.0325—1.0435, dan ryst de
vraag of het toelaatbaar is te achten frambozensap uit ten
verkregen resultaten kan de zoutzuurmethode uitgevoerd
met 2'/2 gram cacao worden aanbevolen. Een extractietyd
van 3 uur is dan voldoende om al het vet te verzamelen.
Eenige partijen cacao en vele partijen chocolade, die in
ondeugdelijken toestand verkeerden, zyn opgeruimd.
Dit jaar moesten eenige partijen bessensap [rood) worden
afgekeurd, omdat het 'extractgehalte niet voldeed aan den
minimumeisch n.l. 7.5 Een partij had een extractgehalte
van 3.4 een tweede van slechts 2.5 Een andere partij
moest worden afgekeurd wegens een te hoog gehalte aan
conserveermiddelen n.l. ruim 1000 mgr. per Liter sap.
Overigens waren de resultaten zeer bevredigend.
Het onderzoek van eenige monsters zwarte bessensap,
geeft geen aanleiding tot opmerkingen, het extractgehalte
der sappen was hooger dan 7.5% n.l. tusschen 810.5%.
Een monster zoete bessensap vertoonde een soortelyk gewicht
bij 15° C 1.1323, terwijl het extractgehalte 30.5 en het
suikergehalte 26.1 bedroeg, zoodat dus de hoeveelheid
suikervryextract 4.4% voldoende kan worden geacht.
Een tweetal monsters bramensap, welke ter onderzoek
was bemonsterd, vertoonde de volgende analyse-uitkomsten:
VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. 29