23 V ruchtensappeii. Soortelijk gewicht 15° C1.0173 1.0198 Extract4.0 4.4 Draaiing 2 d.M. buis1.0 2.0 Uit deze cijfers meen ik te mogen afleiden, dat beide sappen als ondeugdelijk zijn te beschouwen. Ook een paar monsters boschbessensap, bleken deugdelijk te zijn. Ditzelfde kan niet gezegd worden van de hier en daar aangetroffen partijen frambozensap, waarvan het extractgehalte wel heel laag was, terwijl in gevallen, dat een hooger extractgehalte werd aangetroffen, het sap niet als zuiver frambozensap kon worden aangemerkt. Het schijnt, dat de frambozen, welke door de fabrikanten tot sap worden verwerkt in den regel reeds in gistenden toestand verkeeren hetgeen valt af te leiden uit het feit, dat in bijna alle monsters alcohol werd aangetroffen, tot een hoeveelheid van 1 a 1.5 terwyl de hoeveelheid suiker zeer gering was n.l. 0.5—1.5%. Weet men nu, dat sap bereid uit versche niet in gisting verkeerende frambozen, een extractgehalte heeft van ongeveer 7—9% by een suikergehalte van 4-7 en een soortelijk gewicht van 1.0325—1.0435, dan ryst de vraag of het toelaatbaar is te achten frambozensap uit ten verkregen resultaten kan de zoutzuurmethode uitgevoerd met 2'/2 gram cacao worden aanbevolen. Een extractietyd van 3 uur is dan voldoende om al het vet te verzamelen. Eenige partijen cacao en vele partijen chocolade, die in ondeugdelijken toestand verkeerden, zyn opgeruimd. Dit jaar moesten eenige partijen bessensap [rood) worden afgekeurd, omdat het 'extractgehalte niet voldeed aan den minimumeisch n.l. 7.5 Een partij had een extractgehalte van 3.4 een tweede van slechts 2.5 Een andere partij moest worden afgekeurd wegens een te hoog gehalte aan conserveermiddelen n.l. ruim 1000 mgr. per Liter sap. Overigens waren de resultaten zeer bevredigend. Het onderzoek van eenige monsters zwarte bessensap, geeft geen aanleiding tot opmerkingen, het extractgehalte der sappen was hooger dan 7.5% n.l. tusschen 810.5%. Een monster zoete bessensap vertoonde een soortelyk gewicht bij 15° C 1.1323, terwijl het extractgehalte 30.5 en het suikergehalte 26.1 bedroeg, zoodat dus de hoeveelheid suikervryextract 4.4% voldoende kan worden geacht. Een tweetal monsters bramensap, welke ter onderzoek was bemonsterd, vertoonde de volgende analyse-uitkomsten: VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. 29

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1920 | | pagina 980