24
Limonaden.
deele bedorven frambozen bereid, te laten verkoopen. Uit
het aschgehalte en de eigenschappen der asch kon worden
afgeleid, dat de sappen niet met water waren vervalscht.
De onderzoekingen van jam en huishoudjam (dit is jam
waarin een deel der suiker is vervangen door aardappelstroop)
varen alle bevredigend. In geen der monsters werd saccharine
aangetroffen, terwijl conserveermiddelen slechts zelden en
dan nog in zeer geringe hoeveelheden konden worden aan
getoond. Het watergehalte der jammonsters schommelde
vrij belangrijk en hield niet verband met de soort der ver
werkte vruchten.
Het watergehalte der jams wisselde van 16.227,9 dat
der huishoudjams van 17.8—32.6%.
Een partij jam is afgekeurd wegens te hoog gehalte
aan water n.l. ruim 38
De regelmatige controle op limonaden heeft ook dit jaar
plaats gehad, de onderzoekingen geven tot de volgende
opmerkingen aanleiding.
De vruchtenlimonadensiropen, dat zijn die limonadensoorten
welke met vruchtensap zijn bereid, bleken alle deugdelijk
van samenstelling te zijn, zoodat in tegenstelling met vorige
jaren geen enkele maal aanmerking behoefde te worden
gemaakt.
Ook de linwnade-siropen waren alle deugdelijk, behalve
een monster, waarin ten deele de suiker was vervangen
door aardappelstroop en dus als limonette-siroop moest
worden verkocht.
Onder dit hoofdstuk mag ook vermeld worden, dat er in
den handel punchsoorten voorkomen, die als alcoholvrij zijn
geëtiketteerd, terwijl zij hoeveelheden alcohol bevatten
schommelende tusschen 6 en 27 volumen procenten. Enkele
partijen zijn van andere etiketten voorzien, terwijl andere
waarin het alcoholgehalte zeer hoog was uit den handel
zijn gebracht, uitsluitend om den fabrikant het verkoopen
van waren met onjuiste opgave van den aard of de samen
stelling af te leeren.
Een aantal limonade soorten werden onder fantasienamen
in den handel gebracht. Na onderzoek zijn de etiketten
verwijderd en de flesschen van opschriften voorzien, welke
in overeenstemming waren met de samenstelling van het
product.
Een vrij uitgebreid onderzoek heeft ook plaats gehad
van de limonaden gazeuse, deze bleken alle bereid te zjjn
met suiker, terwijl aardappelstroop slechts door twee firma’s
I
29 VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.