25
1.
3.
naast suiker was verwerkt geworden. Deze beide firma’s
hebben ook de samenstelling hunner fabrikaten gewijzigd
zoodat aardappelstroop thans geen bestanddeel van de hier
ter stede te koop aangeboden limonade gazeuse meer vormt.
Wenscht een fabrikant naast suiker ook aardappelstroop in
zijn limonade gazeuse te verwerken, dan is hiertegen geen
bezwaar, mits hij de waar verkoopt onder den naam „limonade
gazeuse 2e soort."
VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. 29
Stroop.
Het onderzoek van stroop is dit jaar voortgezet, terwijl
tevens aan de winkeliers de eischen zijn medegedeeld,
welke aan dit artikel zullen worden gesteld. Deze eisehen
staan vermeld in den onlangs verschenen codex alimentarius
zesde aflevering en zijn de volgende.
Onder de namen kandystroop, suikerstroop of stroop mag
slechts worden verkocht stroop, die als suikers uitsluitend
saccharose (rietsuiker) en invertsuiker bevat, het asch-
gehalte mag niet hooger zijn dan 5 procent, het extract-
gehalte niet lager dan 80 procent.
Onder den naam huishoudstroop mag slechts worden
verkocht een stroop, waarvan het gehalte aan saccharose
plus invertsuiker (de laatste omgerekend tot saccharose)
niet lager is dan 30 procent, het aschgehalte niet hooger
dan 5 pCt., het extractgehalte niet lager dan 80 pCt.
Onder den naam keukenstroop mag slechts worden verkocht
een stroop, waarvan het gehalte aan saccharose plus
invertsuiker (de laatste omgerekend tot saccharose) niet
lager is dan 15 procent, het aschgehalte niet hooger dan
5 procent, het extractgehalte niet lager dan 80 procent.
Bij onderzoek is gebleken, dat aan deze eischen zeer ge
makkelijk kan worden voldaan en dat zij zelfs zyn aan den
lagen kant. Het ware daarom misschien beter geweest het
minimum-gehalte aan rietsuiker voor keukenstroop te stellen
op 20 procent en voor huishoudstroop op 40 procent. Voors
hands kan men tevreden zijn, want de meeste stroopsoorten
voldeden tot voor korten tijd niet aan de thans gestelde
eischen. Vele stropen waren doordat het suikergehalte te
laag was, als middel om de voedingsmiddelen een zoeten
smaak te geven, zoo goed als waardeloos.
Voor fabrikanten is het waarschijnlijk van nut te weten,
dat het suikergehalte bepaald wordt volgens de methode
Juckenack—Pasternack en dus berekend wordt uit het
draaiingsvermogen van de stroop na inversie; deze mede-
deeling is daarom van belang, omdat de berekening van
het suikergehalte langs anderen weg n.l. uit de polarisatie