25 1. 3. naast suiker was verwerkt geworden. Deze beide firma’s hebben ook de samenstelling hunner fabrikaten gewijzigd zoodat aardappelstroop thans geen bestanddeel van de hier ter stede te koop aangeboden limonade gazeuse meer vormt. Wenscht een fabrikant naast suiker ook aardappelstroop in zijn limonade gazeuse te verwerken, dan is hiertegen geen bezwaar, mits hij de waar verkoopt onder den naam „limonade gazeuse 2e soort." VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. 29 Stroop. Het onderzoek van stroop is dit jaar voortgezet, terwijl tevens aan de winkeliers de eischen zijn medegedeeld, welke aan dit artikel zullen worden gesteld. Deze eisehen staan vermeld in den onlangs verschenen codex alimentarius zesde aflevering en zijn de volgende. Onder de namen kandystroop, suikerstroop of stroop mag slechts worden verkocht stroop, die als suikers uitsluitend saccharose (rietsuiker) en invertsuiker bevat, het asch- gehalte mag niet hooger zijn dan 5 procent, het extract- gehalte niet lager dan 80 procent. Onder den naam huishoudstroop mag slechts worden verkocht een stroop, waarvan het gehalte aan saccharose plus invertsuiker (de laatste omgerekend tot saccharose) niet lager is dan 30 procent, het aschgehalte niet hooger dan 5 pCt., het extractgehalte niet lager dan 80 pCt. Onder den naam keukenstroop mag slechts worden verkocht een stroop, waarvan het gehalte aan saccharose plus invertsuiker (de laatste omgerekend tot saccharose) niet lager is dan 15 procent, het aschgehalte niet hooger dan 5 procent, het extractgehalte niet lager dan 80 procent. Bij onderzoek is gebleken, dat aan deze eischen zeer ge makkelijk kan worden voldaan en dat zij zelfs zyn aan den lagen kant. Het ware daarom misschien beter geweest het minimum-gehalte aan rietsuiker voor keukenstroop te stellen op 20 procent en voor huishoudstroop op 40 procent. Voors hands kan men tevreden zijn, want de meeste stroopsoorten voldeden tot voor korten tijd niet aan de thans gestelde eischen. Vele stropen waren doordat het suikergehalte te laag was, als middel om de voedingsmiddelen een zoeten smaak te geven, zoo goed als waardeloos. Voor fabrikanten is het waarschijnlijk van nut te weten, dat het suikergehalte bepaald wordt volgens de methode Juckenack—Pasternack en dus berekend wordt uit het draaiingsvermogen van de stroop na inversie; deze mede- deeling is daarom van belang, omdat de berekening van het suikergehalte langs anderen weg n.l. uit de polarisatie

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1920 | | pagina 982