27
e.
b. Kaneel. Een party kaneel werd afgekeurd omdat zij was
uitgetrokken en dus als waardeloos moest worden be
schouwd, terwjjl een andere hoeveelheid werd opgeruimd,
omdat zij vervalscht was met aardappelmeel en een
weinig suiker.
e. Kruidnagelen. Eenige partijen kruidnagelen moesten
worden afgekeurd omdat zij waren uitgetrokken, dus
van hun waardevol bestanddeel, de kruidnagelolie, waren
bevrijd. Ook bleken eenige partyen hoofdzakelijk te be
staan uit stelen, in plaats van bloemknoppen van Eugenia
Caryophyllata. Weer andere partyen waren vervalscht
met piment. Veelal werd in de uitgetrokken kruid
nagelen doodekop (yzeroxyde) aangetroffen, een middel
om de roode kleur aan het uitgetrokken en verbleekte
poeder terug te geven.
d. Saffraan. Een tweetal partijen saffraan zijn afgekeurd
omdat zij met belangrijke hoeveelheden borax waren
verzwaard.
Mosterd. Een orienteerend onderzoek heeft dit jaar plaats
gehad naar de eigenschappen en de samenstelling van
mosterdpraeparaten uit den handel; welk onderzoek
gepaard ging met een onderzoek van eenige monsters
mosterdzaad.
By deze enquête bleek, dat in den handel voorkomen
twee soorten mosterdpraeparaten en wel a. het z.g. mosterd
meel, een product verkregen door vermalen van zwart
en/of wit mosterdzaad al of niet vooraf ten deele ontvet
en b. de z.g. toebereide mosterd of tafelmosterd, een product
verkregen door mosterdmeel te mengen met zout, ge
malen specerijen, azyn en enkele andere grondstoffen.
De monsters mosterdmeel bleken niet altijd deugdelijk,
sommigo fabrikanten ontvetten het mosterdzaad zoo
sterk, dat in het mosterdmeel practisch geen aetherische
mosterdolie aanwezig was, zoodat dit praeparaat als ge
notmiddel weinig of geen waarde heeft. Zoo werden
mosterdineelsoorten aangetroffen met 0,05 °/o en minder
aetherische mosterdolie, terwijl in mosterdzaad dit gehalte
ruim 1.0 °/o bedraagt. Voorts bleken eenige monsters
vervalscht met meel.
De toebereide mosterd is uit den aard zijner be
reiding een waterrijk product. Dit neemt niet weg dat
sommige praeparaten te waterrijk waren en zelfs meer
dan 80 °/o water bevatten. De hoeveelheid toegevoegd
keukenzout was ook zeer uiteenloopend en schommelde
van 525 °/o (berekend op de droge stof), terwijl ook
het gehalte aan aetherische olie vaak zeer gering, in
andere monsters normaal was, het schommelde tusschen
VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. 29