27 e. b. Kaneel. Een party kaneel werd afgekeurd omdat zij was uitgetrokken en dus als waardeloos moest worden be schouwd, terwjjl een andere hoeveelheid werd opgeruimd, omdat zij vervalscht was met aardappelmeel en een weinig suiker. e. Kruidnagelen. Eenige partijen kruidnagelen moesten worden afgekeurd omdat zij waren uitgetrokken, dus van hun waardevol bestanddeel, de kruidnagelolie, waren bevrijd. Ook bleken eenige partyen hoofdzakelijk te be staan uit stelen, in plaats van bloemknoppen van Eugenia Caryophyllata. Weer andere partyen waren vervalscht met piment. Veelal werd in de uitgetrokken kruid nagelen doodekop (yzeroxyde) aangetroffen, een middel om de roode kleur aan het uitgetrokken en verbleekte poeder terug te geven. d. Saffraan. Een tweetal partijen saffraan zijn afgekeurd omdat zij met belangrijke hoeveelheden borax waren verzwaard. Mosterd. Een orienteerend onderzoek heeft dit jaar plaats gehad naar de eigenschappen en de samenstelling van mosterdpraeparaten uit den handel; welk onderzoek gepaard ging met een onderzoek van eenige monsters mosterdzaad. By deze enquête bleek, dat in den handel voorkomen twee soorten mosterdpraeparaten en wel a. het z.g. mosterd meel, een product verkregen door vermalen van zwart en/of wit mosterdzaad al of niet vooraf ten deele ontvet en b. de z.g. toebereide mosterd of tafelmosterd, een product verkregen door mosterdmeel te mengen met zout, ge malen specerijen, azyn en enkele andere grondstoffen. De monsters mosterdmeel bleken niet altijd deugdelijk, sommigo fabrikanten ontvetten het mosterdzaad zoo sterk, dat in het mosterdmeel practisch geen aetherische mosterdolie aanwezig was, zoodat dit praeparaat als ge notmiddel weinig of geen waarde heeft. Zoo werden mosterdineelsoorten aangetroffen met 0,05 °/o en minder aetherische mosterdolie, terwijl in mosterdzaad dit gehalte ruim 1.0 °/o bedraagt. Voorts bleken eenige monsters vervalscht met meel. De toebereide mosterd is uit den aard zijner be reiding een waterrijk product. Dit neemt niet weg dat sommige praeparaten te waterrijk waren en zelfs meer dan 80 °/o water bevatten. De hoeveelheid toegevoegd keukenzout was ook zeer uiteenloopend en schommelde van 525 °/o (berekend op de droge stof), terwijl ook het gehalte aan aetherische olie vaak zeer gering, in andere monsters normaal was, het schommelde tusschen VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. 29

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1920 | | pagina 984