29 Koffie en Koffiesurrogaten. In overleg met de fabrikanten van peekoffie en cichorei is het minimum extractgehalte berekend op de droge stof voor peekoffie verlaagd van 65 op 60%, terwyl dit voor cichorei ongewijzigd is gebleven op 65%. De methode voor de bepaling van het extractgehalte van deze koffiesurrogaten is gewijzigd. Het extractgehalte wordt thans langs indirecten weg bepaald, waarbij van de tabel van Windisch wordt gebruik gemaakt. Uit een aantal on derzoekingen w'as gebleken, dat de extractbepaling volgens teiten waarin voedingsmiddelen worden bereid, verwerkt of be waard, is in dergelijke misstanden geen afdoende verbetering te brengen. Wij mogen echter vertrouwen dat op grond van de binnenkort in werking tredende Warenw'et, ook bij alge- meenen maatregel van bestuur voorschriften zullen worden gegeven, waaraan inrichtingen, waar ten verkoop bestemde voedingsmiddelen w orden bereid, bewerkt, bewaard of ver kocht, zullen moeten voldoen. Onder de bestaande omstandigheden kon dus niet verder worden gegaan dan eischen stellen aan de te koop aange boden producten. Deze eischen gelden hier reeds sedert jaren (zie jaarverslag over 1911). Wat de samenstelling betreft, z\j opgemerkt, dat deze versnaperingen bestaan uit melk, meel en suiker. Saccharine, het bekende verzoetingsmiddel. werd in drie monsters aan getroffen, de hoeveelheid rietsuiker was zeer wisselend en bedroeg in de niet met kunstmatige verzoetingsmiddelen bedeelde producten ongeveer 616%. De verwerkte melk bleek in den regel verdunde volle melk te zijn; den naam roomijs kunnen deze producten dus niet dragen. Van groot hygiënisch belang is de eisch, dat de producten bereid moeten zijn uit gekookte melk en dus geen peroxy- dase reacties mogen vertoonen, terwijl ook het bacteriën gehalte per gram niet hooger mag zijn dan 100,000 (na 5 kweekdagen op bouillon-gelatine) Deze laatste eisch wordt gesteld om een zoo zindelijk mogelijke bereiding te waar borgen, alsmede om oude producten uit den handel te weren. Uit de resultaten dezer onderzoekingen bleek, dat de meeste producten uit gekookte of hoog verhitte melk waren bereid, terwijl het aantal bacteriën veelal lager was dan het hierboven aangegeven grenscjjfer. Dit neemt niet weg dat er ook monsters roomijs werden aangetroffen met een bacteriënaantal per gram ver over één millioen, terwijl in één monster zelfs bijna 12 millioen micro-organismen aan wezig waren. 30 VERSLAG KEURINGSDIENST VAN' EET- EN DRINKWAREN.

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1920 | | pagina 987