29
Koffie en Koffiesurrogaten.
In overleg met de fabrikanten van peekoffie en cichorei
is het minimum extractgehalte berekend op de droge stof
voor peekoffie verlaagd van 65 op 60%, terwyl dit voor
cichorei ongewijzigd is gebleven op 65%.
De methode voor de bepaling van het extractgehalte van
deze koffiesurrogaten is gewijzigd. Het extractgehalte wordt
thans langs indirecten weg bepaald, waarbij van de tabel
van Windisch wordt gebruik gemaakt. Uit een aantal on
derzoekingen w'as gebleken, dat de extractbepaling volgens
teiten waarin voedingsmiddelen worden bereid, verwerkt of be
waard, is in dergelijke misstanden geen afdoende verbetering
te brengen. Wij mogen echter vertrouwen dat op grond van
de binnenkort in werking tredende Warenw'et, ook bij alge-
meenen maatregel van bestuur voorschriften zullen worden
gegeven, waaraan inrichtingen, waar ten verkoop bestemde
voedingsmiddelen w orden bereid, bewerkt, bewaard of ver
kocht, zullen moeten voldoen.
Onder de bestaande omstandigheden kon dus niet verder
worden gegaan dan eischen stellen aan de te koop aange
boden producten. Deze eischen gelden hier reeds sedert
jaren (zie jaarverslag over 1911).
Wat de samenstelling betreft, z\j opgemerkt, dat deze
versnaperingen bestaan uit melk, meel en suiker. Saccharine,
het bekende verzoetingsmiddel. werd in drie monsters aan
getroffen, de hoeveelheid rietsuiker was zeer wisselend en
bedroeg in de niet met kunstmatige verzoetingsmiddelen
bedeelde producten ongeveer 616%. De verwerkte melk
bleek in den regel verdunde volle melk te zijn; den naam
roomijs kunnen deze producten dus niet dragen.
Van groot hygiënisch belang is de eisch, dat de producten
bereid moeten zijn uit gekookte melk en dus geen peroxy-
dase reacties mogen vertoonen, terwijl ook het bacteriën
gehalte per gram niet hooger mag zijn dan 100,000 (na 5
kweekdagen op bouillon-gelatine) Deze laatste eisch wordt
gesteld om een zoo zindelijk mogelijke bereiding te waar
borgen, alsmede om oude producten uit den handel te weren.
Uit de resultaten dezer onderzoekingen bleek, dat de
meeste producten uit gekookte of hoog verhitte melk waren
bereid, terwijl het aantal bacteriën veelal lager was dan
het hierboven aangegeven grenscjjfer. Dit neemt niet weg
dat er ook monsters roomijs werden aangetroffen met een
bacteriënaantal per gram ver over één millioen, terwijl in
één monster zelfs bijna 12 millioen micro-organismen aan
wezig waren.
30
VERSLAG KEURINGSDIENST VAN' EET- EN DRINKWAREN.