29 32 VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. In overleg niet collega’s uit andere plaatsen zullen aan worst voorloopig de volgende eischen worden gesteldMeel (zetmeel) zal niet mogen worden verwerkt, behalve in boter hammenworst, en bakbloedworst waarin een hoeveelheid tot een maximum van 2 zal worden toegestaan. Conserveermiddelen andere dan keukenzout en een geringe hoeveelheid salpeter zullen in worst niet mogen voorkomen. Onschadelijke kunstkleurstof zal uitsluitend in boterham menworst worden toegelaten. Wat het watergehalte betreft zal voorloopig de eiseh gelden, dat de verhouding tusschen het vochtgehalte en het gehalte aan organisch niet-vet niet hooger mag zijn dan 4 (z.g. Federgetali een eisch, die op grond van een aantal hier verrichte onderzoekingen van verschillende vleeschsoorten als billijk kan worden aangenomen Verschillende worstbereiders hier ter stede, wier waren niet aan deze eischen voldeden, zijn door mij daarop ge wezen. De toekomst zal echter leeren in hoeverre zonder dwangmaatregelen de verlangde verbeteringen in de samen stelling en eigenschappen der verschillende worstsoorten zullen zijn te verkrijgen Het onderzoek wordt thans krachtig voortgezet, zoodat eerst in een volgend jaarverslag omtrent de verkregen resultaten mededeeling zal kunnen worden voldaan. Thans kan echter worden vermeld, dat conser veermiddelen als boorzuur, salpeter, formaline e.d. in worst nog al eens worden aangetroffen en dat hoeveelheden meel zijn aangetoond, welke 40% bedroegen, berekend op de watervrije waar. Van de als boterhammenworst verkochte worstsoort waren 72% meelhoudend, terwijl 55% meer dan 2% meel bevatte. In 22% der onderzochte monsters werden conserveermiddelen aangetroffen, nl. boorzuur of formaline, terwijl 36% kunst matig was gekleurd. Van de onder den naam „rookworst of Geldersche worst" te koop aangeboden worstsoorten waren 75% meelhoudend, in 60% der monsters was de hoeveelheid meel grooter dan 2%. In 40% der monsters waren conserveermiddelen aan wezig en 40% was kunstmatig gekleurd. Meel werd in 25 °/o der onderzochte monsters leverworst aangetroffen, terwijl 55 °/o der monsters geconserveerd waren met boorzuur. Kleurstoffen waren in leverworst niet verwerkt. Bloedworst bevatte in 15 c/o der bemonsterde waren meel, terwyl conserveermiddelen (boorzuur of formaline) in 28 der monsters aanwezig bleek te zijn. Wat het water- en vetgehalte der verschillende worst soorten betreft, werden in hier ter stede aangekochte monsters de volgende cijfers gevonden:

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1920 | | pagina 989