29
32
VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.
In overleg niet collega’s uit andere plaatsen zullen aan
worst voorloopig de volgende eischen worden gesteldMeel
(zetmeel) zal niet mogen worden verwerkt, behalve in boter
hammenworst, en bakbloedworst waarin een hoeveelheid
tot een maximum van 2 zal worden toegestaan.
Conserveermiddelen andere dan keukenzout en een geringe
hoeveelheid salpeter zullen in worst niet mogen voorkomen.
Onschadelijke kunstkleurstof zal uitsluitend in boterham
menworst worden toegelaten.
Wat het watergehalte betreft zal voorloopig de eiseh gelden,
dat de verhouding tusschen het vochtgehalte en het gehalte
aan organisch niet-vet niet hooger mag zijn dan 4 (z.g.
Federgetali een eisch, die op grond van een aantal hier
verrichte onderzoekingen van verschillende vleeschsoorten
als billijk kan worden aangenomen
Verschillende worstbereiders hier ter stede, wier waren
niet aan deze eischen voldeden, zijn door mij daarop ge
wezen. De toekomst zal echter leeren in hoeverre zonder
dwangmaatregelen de verlangde verbeteringen in de samen
stelling en eigenschappen der verschillende worstsoorten
zullen zijn te verkrijgen Het onderzoek wordt thans krachtig
voortgezet, zoodat eerst in een volgend jaarverslag omtrent
de verkregen resultaten mededeeling zal kunnen worden
voldaan. Thans kan echter worden vermeld, dat conser
veermiddelen als boorzuur, salpeter, formaline e.d. in
worst nog al eens worden aangetroffen en dat hoeveelheden
meel zijn aangetoond, welke 40% bedroegen, berekend op
de watervrije waar.
Van de als boterhammenworst verkochte worstsoort waren
72% meelhoudend, terwijl 55% meer dan 2% meel bevatte.
In 22% der onderzochte monsters werden conserveermiddelen
aangetroffen, nl. boorzuur of formaline, terwijl 36% kunst
matig was gekleurd.
Van de onder den naam „rookworst of Geldersche worst"
te koop aangeboden worstsoorten waren 75% meelhoudend,
in 60% der monsters was de hoeveelheid meel grooter dan
2%. In 40% der monsters waren conserveermiddelen aan
wezig en 40% was kunstmatig gekleurd.
Meel werd in 25 °/o der onderzochte monsters leverworst
aangetroffen, terwijl 55 °/o der monsters geconserveerd waren
met boorzuur. Kleurstoffen waren in leverworst niet verwerkt.
Bloedworst bevatte in 15 c/o der bemonsterde waren meel,
terwyl conserveermiddelen (boorzuur of formaline) in 28
der monsters aanwezig bleek te zijn.
Wat het water- en vetgehalte der verschillende worst
soorten betreft, werden in hier ter stede aangekochte
monsters de volgende cijfers gevonden: