29
11
VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.
1. P. C. Bakker, Scheveningsche Veer.
2. A. Borsboom, Laan van N. O. Indië.
3. Melkinrichting „De Centrale”, Hamerstraat.
Onderzocht werden 8 monsters.
Het chemisch onderzoek toonde aan, dat de melk regel
matig was deugdelijk van samenstelling.
Bij bacteriologisch onderzoek voldeed elk der monsters
aan de gestelde eisehen; zoiodat geen eolibacteriën werden
aangetroffen en het aantal micro-organisieen niet te hoog
was.
De resultaten der onderzoekingen van gepasteuriseerde
melk zijn als volgt:
Bij het chemisch onderzoek bleek de melk regelmatig
deugdelijk van samenstelling.
Het bacteriologisch onderzoek was verre van bevredigend.
Van de 25 onderzochte monsters waren er vijf, waarin het
aantal bacteriën uitgedrukt per c.M.3 veel te hoog was n.l.
44.400; 150.600; 118.200; ontelbaar; ontelbaar. Dit wijst er
op, dat oude gepasteuriseerde melk, die onder onvoldoende
voorzorgen was bewaard geworden, verkocht werd. Der
gelijke oude gepasteuriseerde melk kan gevaarlijk zijn voor
de gezondheid.
Onderzocht werden 15 monsters.
Het chemisch onderzoek leerde, dat de melk regelmatig
was deugdelijk van samenstelling.
Het bacteriologisch onderzoek was zeer bevredigend. Alle
monsters voldeden aan de gestelde eisehen.
Gepasteuriseerde melk.
Aan gepasteuriseerde melk worden twee bacteriologische
eisehen gesteld en wel deze, dat zij in één c.M.3 melk niet meer
micro-organismen mag bevatten dan 25.000 en dat colibae-
teriën, daarin niet in levensvatbaren vorm aanwezig mo
gen zijn.
In tegenstelling met vorige jaren heeft de controle op
deze melk verband gehouden met den omzet, zoodat van
melkinrichtingen met een groote productie van gepasteu
riseerde melk een grooter aantal monsters werd onder
zocht, dan van die, welke slechts betrekkelijk kleine hoe
veelheden z.g. flessehenmelk bereiden.