29 11 VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. 1. P. C. Bakker, Scheveningsche Veer. 2. A. Borsboom, Laan van N. O. Indië. 3. Melkinrichting „De Centrale”, Hamerstraat. Onderzocht werden 8 monsters. Het chemisch onderzoek toonde aan, dat de melk regel matig was deugdelijk van samenstelling. Bij bacteriologisch onderzoek voldeed elk der monsters aan de gestelde eisehen; zoiodat geen eolibacteriën werden aangetroffen en het aantal micro-organisieen niet te hoog was. De resultaten der onderzoekingen van gepasteuriseerde melk zijn als volgt: Bij het chemisch onderzoek bleek de melk regelmatig deugdelijk van samenstelling. Het bacteriologisch onderzoek was verre van bevredigend. Van de 25 onderzochte monsters waren er vijf, waarin het aantal bacteriën uitgedrukt per c.M.3 veel te hoog was n.l. 44.400; 150.600; 118.200; ontelbaar; ontelbaar. Dit wijst er op, dat oude gepasteuriseerde melk, die onder onvoldoende voorzorgen was bewaard geworden, verkocht werd. Der gelijke oude gepasteuriseerde melk kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Onderzocht werden 15 monsters. Het chemisch onderzoek leerde, dat de melk regelmatig was deugdelijk van samenstelling. Het bacteriologisch onderzoek was zeer bevredigend. Alle monsters voldeden aan de gestelde eisehen. Gepasteuriseerde melk. Aan gepasteuriseerde melk worden twee bacteriologische eisehen gesteld en wel deze, dat zij in één c.M.3 melk niet meer micro-organismen mag bevatten dan 25.000 en dat colibae- teriën, daarin niet in levensvatbaren vorm aanwezig mo gen zijn. In tegenstelling met vorige jaren heeft de controle op deze melk verband gehouden met den omzet, zoodat van melkinrichtingen met een groote productie van gepasteu riseerde melk een grooter aantal monsters werd onder zocht, dan van die, welke slechts betrekkelijk kleine hoe veelheden z.g. flessehenmelk bereiden.

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1921 | | pagina 892