29
18
VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.
Limonaden.
Het publiek schijnt de vrij ingewikkelde nomenclatuur
voor de verschillende soorten limonaden niet te kennen,
zoodat het wel gewenseht is hier in het kort en zoo populair
mogelijk de soorten, welke in den handel voorkomen aan
te geven.
Verschillende partijtjes chocolade, bonbons e.d. artikelen
moesten hier en daar worden afgekeurd omdat zij bedorven
waren. Veelal bleek het cacaovet van deze artikelen rans
of zuur.
Op het artikel jam moest eenige malen aanmerking
worden gemaakt, omdat het bereid was door toevoeging
van aardappelstroop. Conserveermiddelen werden in jam
niet aangetroffen. Het watergehalte, bepaald in verschil
lende engelsche jams, was belangrijk lager dan 35 soms
zelfs niet meer dan 18
De huishoudjam, dit is jam, waarin een deel der suiker
is vervangen door aardappelstroop, bleek regelmatig te
voldoen aan de gestelde eischen. Het watergehalte schom
melde tusschen 2033.2 Een partij met te hoog water
gehalte is aan den fabrikant teruggezonden.
Vruchtensappen en Jams.
Wat de controle op de ten verkoop aangeboden vruchten
sappen betreft, kan het volgende worden vermeld.
De bessensap (roode) bleek over het algemeen deugdelijk
van samenstelling. Echter werd een partij aangetroffen
van de firma 01 y te Alkmaar, welke hoofdzakelijk een rood
gekleurde zuur gemaakte suikeroplossing bleek te zijn.
Het gehalte aan salicylzuur, het meest gebruikelijke con
serveermiddel voor vruchtensappen, was in den regel lager
dan 400 mgr. per Liter sap.
De frambozensappen, welke slechts weinig worden aan
getroffen, blijken zelden aan de eischen van deugdelijk
sap te voldoen. In den regel bevatten zij alcohol, omdat zij
veelal uit lang niet versche vruchten worden bereid, die na
gisting (alcoholische) een helder sap opleveren. Het alco
holgehalte bedraagt vaak 0.5 tot wel 1.5 gewichtsprocenten.
Ook bleken sommige sappen mengsels te zijn van bessen- en
frambozensap. Eenige andere onderzochte vruchtensappen
als aardbeziënsap, boschbessensap, kersensap, bleken deug
delijk te zijn.