J 22 Snoepgoed. In het afgeloopen jaar heeft het college van directeuren van keuringsdiensten eenige malen overleg gepleegd met den bond van Nederlandsche suikerwerkfabrikanten over de else hen, waaraan snoepgoed zal moeten voldoen om als deugdelijk van samenstelling te worden aangemerkt. Dit overleg heeft na een aantal besprekingen tot het resul taat geleid, dat binnen enkele maanden een regeling zal tot stand komen, waarin de eischen voor snoepgoed zullen zijn aangegeven. Het samenstellen van een dergelijke rege ling was vooral bezwaarlijk, omdat moest vaststaan wat onder den algemeenen naam „snoepgoed” moest worden ver staan, immers eerst dan kan worden vastgesteld aan welke eischen dit artikel zal moeten voldoen. Ik wil op deze rege ling niet vooruitloopen, doch kan wel meedeel en, >dat zij met ingang van 1 Mei 1922 in werking zal treden, zoodat in den loop van dit jaar een belangrijke verbetering in de samen stelling van deze waar kan worden verwacht en dat dus bin nenkort de tijd voorbij is, dat allerlei minderwaardige stoffen, en hierbij denk ik b.v. aan kool (zwartsel), krijt, zinkwit, glimmer, cacaoschillen, doodekop (ijzerroest), gips, zand e.d., in snoepgoed verwerkt werden. Onder dit hoofdstuk meen ik, dat ook kan worden ge bracht het z.g. roomijs, een artikel dat bijna uitsluitend gedurende de zomermaanden wordt bereid. De bereiding van roomijs heeft niet altijd onder de noo- dige hygiënische voorzorgen plaats en, om hierin verbete- 3°. blanke azijn, welke door azijnzure gisting van alcohol is verkregen of door verdunning van langs chemisehen weg verkregen azijnzuur. Bij de controle werden nog al eens monsters azijn aan getroffen, met onjuist etiket. Zoo werden als wijnazijn verkocht producten, die op dezen naam niet de minste aan spraak konden doen gelden. Waar dit bedrog werd gecon stateerd, zijn de misleidende etiketten van de flesschen verwijderd en is den betrokkene meegedeeld, dat bij her haling de azijn zou worden afgekeurd of tegen hem proces verbaal zou worden opgemaakt. Ook verschillende azijnmonsters, die met den collectieven naam „gekleurde azijn” worden aangeduid, zooals kruiden- azijn, rozijnazijn e.d., bleken dezen naam ten onrechte te dragen, ook hierin is verandering gebracht. De blanke azijn bleek meestal deugdelijk te zijn, het aziju- zuurgehalte was zelden lager dan 3.0%. 29 VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1921 | | pagina 903