29
W orst.
23
VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.
ring te brengen zullen door de Regeering op grond van Art.
15 der Warenwet voorschriften, houdende algetmeene
eisehen met betrekking tot de bereiding, behandeling en
bewaring van eet en drinkwaren, dienen te worden gegeven.
Zoolang deze eisehen er niet zijn, zal de dienst zijn con
trole slechts kunnen uitstrekken tot het product zelf en
zich verder moeten bepalen tot het geven van wenken,
indien hij meent, dat de behandeling of bereiding niet
plaats heeft onder de vereischte hygiënische voorzorgen.
De eisehen, die door den dienst aan het artikel „roomijs”
sedert jaren gesteld worden, zijn: ten eerste, dat het pro
duct moet bereid zijn uit gekookte melk en dus de reactie
van Storch of daarmee overeenkomende reacties niet mag
vertoonen, en ten tweede, dat het aantal bacteriën niet
hooger mag zijn dan 100.000 per gram roomijs, zoodat oude
producten niet in den handel worden toegelaten.
In het algemeen voldeden de onderzochte monsters aan
deze eisehen, hoewel niet mag worden verzwegen, dat ook
producten werden aangetroffen waarvan het bacteriënge
halte veel te hoog was, n.l. eeai of meer millioen per can.3.
Dergelijke oude producten kunnen gevaar opleveren voor
de gezondheid, doch dit geldt niet speciaal voor roomijs,
ook oude resten van voedingsmiddelen in het algemeen
kunnen zoo zij gemakkelijk tot bederf overgaan (melk,
vleeseh, e.d.), tot bacterieële infectie aanleiding geven,
vooral in de zomermaanden, wanneer de omstandigheden
gunstig zijn voor micro-orgauismen om zich te vermenig
vuldigen.
Aan de slagers hier ter stede, alsmede aan de meeste in
onze gemeente leverende fabrikanten, is meegedeeld, dat
in worst geen meel mag verwerkt worden, met uitzondering
van boterhammenworst, waarin een hoeveelheid meel (zet
meel) tot een maximum van 2 procent zal worden toegelaten.
Voorts zullen conserveermiddelen andere dan keuken
zout en een geringe hoeveelheid salpeter in worst niet
mogen voorkomen, terwijl worst, met uitzondering van
boterhammenworst, niet kunstmatig mag worden gekleurd.
Bij de controle bleek al spoedig, dat men de z.g. rechte
gekookte worst beschouwde als boterhammenworst, zoodat
ook in deze worst soms vrij belangrijke hoeveelheden meel
werden aangetroffen. Ten einde elke begripsverwarring uit
te sluiten is den worstbereiders meegedeeld, da.t uitsluitend
worst met een omtrek van meer dan 25 c.M. als boterham
menworst zal worden beschouwd, immers in dergelijke