29
24
VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.
Visch.
J»
303 visch-
Door den keurmeester van visch werd dit jaar regelmatig
toezicht gehouden op de ten verkoop aangeboden visch.
Tegen het einde van het jaar is een tweede keurmeester
voor visch aangesteld, en wel in de plaats van de twee op
Scheveningen werkende keurmeesters, die thans niet meer
in gemeentedienst werkzaam zijn.
In het tijdvak 1 Januari— 15 October werd de visch
gekeurd:
in
van
2717 winkels.
4526 straatventers.
terwijl 891 maal de visehmarkten werden bezocht.
Wat de soorten betreft werden gekeurd:
verscbe visch
gerookte visch
gebakken visch
gezouten visch
geconserveerde visch
gedroogde visch
Als gevolg van deze keuringen werd
verkoopers een waarschuwing gegeven, terwijl werden af
gekeurd 379 partijen. Tegen twee vischverkoopers is proces
verbaal opgemaakt.
Hier volgt een staat, waarin de afgekeurde partijen
visch zijn aangegeven, gerangschikt naar de viscbsoorten.
5474 partijen.
2536
23
228
17
4
I aan
dikke (breede) worstsoorten kan het noodig zijn, door toe
voeging van een weinig meel de samenhang tusschen de
vleeschmassa zoo te vergrooten, dat de worst bij het snijden
niet uiteenvalt.
In bloedworst (25 monsters) werden vijfmaal boorzuur,
tweemaal sulfietverbindingen en eenmaal formaline als
conserveermiddel aangetoond. Meel werd alleen aange
troffen in z.g. bakbloedworst tot een hoeveelheid van 7
procent.
In leverworst (12 monsters) werd slechts eenmaal meel
aangetroffen, daarentegen werden bijna regelmatig boor
zuur (n.l. in 70 pCt. der onderzochte monsters) en vaak
sulfietverbindingen aangetoond.
In Geldersche rookworst (12 monsters) werden 3 maal
boorzuur, 9 maal sulfietverbindingen en 4 maal formaline
aangetroffen, waaruit blijkt, dat sommige worst meer dan
een conserveermiddel bevatte.
Talrijke bereiders zijn gewaarschuwd, zoodat verwacht
mag worden, dat de samenstelling der worst verbetert.