29 24 VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. Visch. J» 303 visch- Door den keurmeester van visch werd dit jaar regelmatig toezicht gehouden op de ten verkoop aangeboden visch. Tegen het einde van het jaar is een tweede keurmeester voor visch aangesteld, en wel in de plaats van de twee op Scheveningen werkende keurmeesters, die thans niet meer in gemeentedienst werkzaam zijn. In het tijdvak 1 Januari— 15 October werd de visch gekeurd: in van 2717 winkels. 4526 straatventers. terwijl 891 maal de visehmarkten werden bezocht. Wat de soorten betreft werden gekeurd: verscbe visch gerookte visch gebakken visch gezouten visch geconserveerde visch gedroogde visch Als gevolg van deze keuringen werd verkoopers een waarschuwing gegeven, terwijl werden af gekeurd 379 partijen. Tegen twee vischverkoopers is proces verbaal opgemaakt. Hier volgt een staat, waarin de afgekeurde partijen visch zijn aangegeven, gerangschikt naar de viscbsoorten. 5474 partijen. 2536 23 228 17 4 I aan dikke (breede) worstsoorten kan het noodig zijn, door toe voeging van een weinig meel de samenhang tusschen de vleeschmassa zoo te vergrooten, dat de worst bij het snijden niet uiteenvalt. In bloedworst (25 monsters) werden vijfmaal boorzuur, tweemaal sulfietverbindingen en eenmaal formaline als conserveermiddel aangetoond. Meel werd alleen aange troffen in z.g. bakbloedworst tot een hoeveelheid van 7 procent. In leverworst (12 monsters) werd slechts eenmaal meel aangetroffen, daarentegen werden bijna regelmatig boor zuur (n.l. in 70 pCt. der onderzochte monsters) en vaak sulfietverbindingen aangetoond. In Geldersche rookworst (12 monsters) werden 3 maal boorzuur, 9 maal sulfietverbindingen en 4 maal formaline aangetroffen, waaruit blijkt, dat sommige worst meer dan een conserveermiddel bevatte. Talrijke bereiders zijn gewaarschuwd, zoodat verwacht mag worden, dat de samenstelling der worst verbetert.

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1921 | | pagina 905