15 E. Spijsvetten en spijsoliën. F. Cacao en chocolade. G. Vruchtensappen, jams en limonaden. ver- Andere vruchtensappen dan bessensap zijn in den slagtijd niet onderzocht. Een drietal partijen moesten worden afgekeurd, omdat zij bleken kunstbessensap te zijn, welke bestond uit een zuur gemaakte en rood gekleurde aardappelstroop oplos sing. Deze partijen werden aangetroffen in de gemeenten Gouda en Wateringen. Met de toevoeging van conserveermiddelen wordt het in het kleinbedrijf, dat op het platteland wordt uitgeoefend, niet nauw genomen. In vele monsters werden schandelijke hoeveelheden salicylzuur aangetroffen, soms zelfs zooveel, dat dit conserveermiddel in kristallen op den bodem der fleseh lag. Per liter bessensap werden in drie monsters Bij het onderzoek van cacao op deugdelijkheid bewees de schimmelproef goede diensten. Verschillende partijen cacao en chocolade moesten worden afgekeurd wegens bederf. Het vetgehalte der cacao bleek bij 7 monsters (14 te laag, n.l. lager dan 22 Het vetgehalte der vetarme cacao- monsters schommelde tussehen 18,319,6 Vervalschingen van cacao met vreemd zetmeel werden nimmer geconstateerd. Wel bleek in eenige monsters het dopgehalte grooter te zijn dan in goede waar dient te worden aangetroffen, doch nimmer was de hoeveelheid schillen zoo groot, dat tot afkeuren moest worden over gegaan. Er was in den verslagtijd geen gelegenheid de te koop aangeboden spijsvetten aan een onderzoek te onderwerpen; daarentegen heeft een vrij uitvoerige controle plaats gehad van de spijsoliën, die in de verschillende gemeenten werden verkocht. De meest gebruikte spijsolie is wel de raapolie, bij de huismoeders meer bekend onder den naam bakolie. Deze olie bleek herhaaldelijk vervalseht, zoodat aan talrijke winkeliers en leveranciers waarschuwingen zijn gegeven, terwijl in andere gevallen de aanwezige olie buiten con sumptie is gebracht. VERSLAG VAN DEN KEURINGSDIENST VAN WAREN. 29'

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1921 | | pagina 929