16
H. Stroop.
Te onderscheiden zijn vier soorten consumptiestroop, n.l.:
lo.
2o.
3o.
4o.
hoeveelheden salicylzuur aangetroffen van 800900 m.gr.,
in twee monsters hoeveelheden van 11001200 m.gr., in één
monster een hoeveelheid van 1390 m.gr. en in een ander
monster een hoeveelheid van ruim 1600 m^r.
Wat het soortelijk gewicht (extractgehalte) betreft, kon
den alle monsters roode bessensap als deugdelijk worden
geboekt.
De zwarte bessensap daarentegen bleek in de kring-
gemeenten veelal sterk verdund.
Kandijstroop, de stroop verkregen bij de bereiding van
kandijsuiker; dit is de fijnste soort stroop.
Suikerstroop of rietsuikerstroop, de stroop, verkregen
nit de kooksels in rietsuiker- of beetwortelsuikerfabrie
ken, nadat daaruit suiker in kristallen is verwijderd.
Huishoudstroop, het mengsel van suikerstroop of van
melasse en zetmeelstroop, met een suikergehalte van
tenminste 30 procent.
Keukenstroop, het mengsel van suikerstroop of van
melasse en zetmeelstroop, met een suikergehalte van
ten minste 15 procent.
92A VERSLAG VAN DEN KEURINGSDIENST VAN WAREN.
In den handel komt kandijstroop tegenwoordig niet
voor en vroeger uiterst zelden, terwijl rietsuikerstroop
of suikerstroop slechts in zeer enkele winkels wordt aan
getroffen'. Beide soorten kenmerken zich daardoor, dat
zij geen andere suiker bevatten dan saccharose (dit is de
suiker die het publiek kent) en de uit saccharose verkregen
suiker, de z.g. invertsuiker. Het verschil tusschen kandij
stroop en suikerstroop zit hoofdzakelijk in het gehalte aan
zouten, welke in kandijstroop ongeveer 1 procent, in sui
kerstroop in den regel ongeveer 5 procent bedraagt.
De stropen, die het publiek te koop worden aangeboden^
zijn bijna zonder uitzondering mengsels van zetmeelstroop
en suikerstroop, maar meer nog van zetmeelstroop en me
lasse, dit is een stroop, die in een rietsuiker- of bietsuiker-
fabriek of in een raffinaderij overblijft, bij de bereiding van
suiker. Deze stroperige vloeistof (melasse) bevat te veel
minerale bestanddeelen (zouten) dan dat zij als zoodanig