29
19
2. A. Borsboom, Laan van N.O.-Indië.
Onderzocht werden: 12 monsters.
Het chemisch onderzoek toonde aan, dat de melk regel
matig was van deugdelijke samenstelling.
Bacteriologisch onderzoek: Het aantal micro-organismen
per c.M3. melk na kweeken gedurende 5 dagen op bouillon-
agar resp. bouillon-gelatine was in één monster veel te
groot. In het leucocyten-sediment werden bij microscopisch
onderzoek geen abnormale bestanddeelen aangetoond.
D. Gepasteuriseerde melk.
Onder gepasteuriseerde melk wordt verstaan melk, welke
gedurende een voldoend langen tijd in den regel op een
temperatuur tusschen 70 en 85° C. verhit is geweest in de
verpakking, waarin zij wordt afgeleverd. De melk moet na
de verhitting flink worden afgekoeld en hare verpakking
moet voorzien zijn van een plombe of een sluitetiket, ten
bewijze, dat zij, nadat de melk verhit is geweest, niet ge
opend is.
Regelmatig zijn van melkinrichtingen, welke gepasteuri
seerde melk in den handel brachten, monsters genomen,
die zoowel chemisch als bacteriologisch zijn onderzocht.
Aan gepasteuriseerde melk worden, wat het bacteriolo
gisch onderzoek betreft, de volgende eischen gesteld:
1°. Zij moet vrij zijn van levensvatbare coli-baeteriën.
2®. Zij mag per c.M3. een niet grooter aantal bacteriën
bevatten dan 25.000 na kweeken gedurende 5 dagen op
bouillon-gelatine bij 22° C. of gedurende één dag op
bouillon-agar bij 37° C. en daarna 4 dagen bij 22° C.
De resultaten der onderzoekingen van gepasteuriseerde
melk zijn als volgt:
Melkinrichtingen te ’s-Gravenhage.
1. P. C. Bakker, Seheveningsehe Veer.
Onderzocht weiden: 14 monsters.
Het chemisch onderzoek leerde, dat de melk, behoudens
één monster (vetgehalte 1.85 was deugdelijk van samen
stelling.
Het bacteriologisch onderzoek was regelmatig bevredi
gend. Het aantal bacteriën op bouillon-agar wisselde van
0—2640, op bouillon-gelatine van 08100.
Enzymreacties afwezig.
De pasteurisatie heeft dus plaats bij hooge temperatuur.
VERSLAG VAN DEN KEURINGSDIENST VAN WAREN.