29
I
32
VERSLAG VAN DEN KEURINGSDIENST VAN WAREN.
M. Alcoholhoudende dranken.
N. Specerijen.
NAAM.
25
45
Totaal
454
De monsters bessenwijn, welke ter onderzoek werden aan
gekocht, konden bijna alle als deugdelijk worden beschouwd.
Salicylzuur werd slechts aangetroffen in de alcoholarme
wijnen. Benzoëzuur kon in geen der monsters worden aan
getoond en evenmin saccharine. Enkele partijen, waarvan
bleek, dat zij niet bereid waren uit een voldoende hoeveel
heid bessensap, werden afgekeurd.
Het alcoholgehalte der onderzochte vruchtenwijnen was
slechts in enkele gevallen hooger dan 10 Gr. per 100 c.M.3
wijn.
In de zomermaanden werd bier onderzocht op salicylzuur
en op kunstmatige zoetstof, beide stoffen werden niet aan
getoond.
Aan een onderzoek van advocaat kan worden ontleend,
dat één monster boorzuur als conserveermiddel bevatte.
Het gehalte aan suiker schommelde tusschen 1826 Eén
monster bevatte naast 18 suiker ongeveer 11 aardappel-
stroop (waterhoudend).
Kunstmatig gekleurd waren enkele monsters. Uit de be
paling van het gehalte aan lecithine phosphorzuur en het
vetgehalte werd de hoeveelheid verwerkt eigeel berekend.
Deze hoeveelheid schommelde in de tot heden onderzochte
monsters tusschen ongeveer 8—12 Het alcoholgehalte
uitgedrukt in grammen alcohol per 100 Gr. advocaat bewoog
zich tusschen 9—13
Peper
Noot en foelie
Kaneel
Kruidnagelen en piment
Vanille
Saffraan
Anijszaad
Mosterd
Een overzicht van de uitkomsten der onderzoekingen van
specerijen geeft de volgende tabel.
Aantal
afgvkeurd.
9
6
10
1
9
9
1
170
66
125
69
5
9
9
1
9
9
1
6
Aantal
gekeuid.
Aantal
waarschu
wingen.