29 I 32 VERSLAG VAN DEN KEURINGSDIENST VAN WAREN. M. Alcoholhoudende dranken. N. Specerijen. NAAM. 25 45 Totaal 454 De monsters bessenwijn, welke ter onderzoek werden aan gekocht, konden bijna alle als deugdelijk worden beschouwd. Salicylzuur werd slechts aangetroffen in de alcoholarme wijnen. Benzoëzuur kon in geen der monsters worden aan getoond en evenmin saccharine. Enkele partijen, waarvan bleek, dat zij niet bereid waren uit een voldoende hoeveel heid bessensap, werden afgekeurd. Het alcoholgehalte der onderzochte vruchtenwijnen was slechts in enkele gevallen hooger dan 10 Gr. per 100 c.M.3 wijn. In de zomermaanden werd bier onderzocht op salicylzuur en op kunstmatige zoetstof, beide stoffen werden niet aan getoond. Aan een onderzoek van advocaat kan worden ontleend, dat één monster boorzuur als conserveermiddel bevatte. Het gehalte aan suiker schommelde tusschen 1826 Eén monster bevatte naast 18 suiker ongeveer 11 aardappel- stroop (waterhoudend). Kunstmatig gekleurd waren enkele monsters. Uit de be paling van het gehalte aan lecithine phosphorzuur en het vetgehalte werd de hoeveelheid verwerkt eigeel berekend. Deze hoeveelheid schommelde in de tot heden onderzochte monsters tusschen ongeveer 8—12 Het alcoholgehalte uitgedrukt in grammen alcohol per 100 Gr. advocaat bewoog zich tusschen 9—13 Peper Noot en foelie Kaneel Kruidnagelen en piment Vanille Saffraan Anijszaad Mosterd Een overzicht van de uitkomsten der onderzoekingen van specerijen geeft de volgende tabel. Aantal afgvkeurd. 9 6 10 1 9 9 1 170 66 125 69 5 9 9 1 9 9 1 6 Aantal gekeuid. Aantal waarschu wingen.

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1922 | | pagina 819