29
34
VMBSLAG VAN DEN KEURINGSDIENST VAN WAREN.
O. Azijn.
P. Snoepgoed.
Een uitgebreid oriënteerend onderzoek werd ingesteld
naar de samenstelling van die soorten snoepgoed, welke in
In het vorig verslag werd melding gemaakt van het feit,
dat als wijnazijn vaak een product werd verkocht, dat op
dien naam geen aanspraak kon maken en dat de verkoopers
van dergelijke wijnazijn van ondeugdelijke samenstelling
werden gewaarschuwd. Verwacht mocht dus worden, dat
de samenstelling van dit artikel een beduidende verbetering
zou hebben ondergaan. De resultaten beantwoordden echter
niet aan de verwachtingen. Van een groot aantal monsters
azijn, dat als wijnazijn werd verkocht, bleek slechts een
hoogst enkel inderdaad te voldoen aan de voor deze azijn-
soort gestelde eischen. Bij bijna al deze monsters bleef het
gehalte aan watervrjj azijnzuur beneden het daarvoor ge
stelde minimum (5.5%); ook het extractgehalte was in vrij
wel alle gevallen te laag, terwijl ook uit andere eigen
schappen moest worden afgeleid, dat de azijn niet den
naam „wijnazijn” mocht dragen. Gevolg van een en ander
was, dat een groot aantal partijen onbruikbaar werd ge
maakt voor de consumptie.
Het onderzoek van gekleurde azijn (gele azijn, rozijnazijn,
kruidenazijn, vruehtenazijn, bierazjjn) gaf betere resultaten,
ofschoon nog niet alle bemonsterde partijen voldeden aan
de gestelde eischen. Ook hierbij bleef het gehalte aan
watervrjj azijnzuur een enkel maal beneden het vastgestelde
minimum van 4 terwijl het extraet-gehalte in sommige
gevallen te laag bleek te zijn. Bedoelde partijen werden aan
de consumptie onttrokken.
Het artikel blanke azijn voldeed op enkele uitzonderingen
na aan den eiseh, dat het gehalte aan watervrjj azijnzuur
niet lager dan 3 mag zijn.
De bemonsterde azijn-essenees bevatten in het algemeen
het vereisente percentage watervrjj azijnzuur van 80
echter werden vaak kleurlooze vloeistoffen als wjjnazjjn-
essence verkocht. Daar dergelijke essences slechts kunnen
dienen ter bereiding van blanke azijn, werden de etiketten
onbruikbaar gemaakt
Een als wijnazijn-essenee bemonsterde vloeistof maakte
op het oog den indruk, werkelijk de juiste benaming te
dragen, omdat zij donkerbruin van kleur was. Het onder
zoek leerde echter, dat het extractgehalte practisch vrijwel
nihil was. Deze partij werd aan de consumptie onttrokken.