29
36
VERSLAG VAN DEN KEURINGSDIENST VAN WAREN.
de mededeeling ontvangen, dat het conserveeren van hun
z.g. room niet kon worden toegelaten.
Q. Koffie, Thee en Koffiesurrogaten.
Hier en daar werden partijtjes thee aangetroffen, die in
ondeugdelijken toestand verkeerden, als gevolg van schim-
melwoekering, en derhalve aan de consumptie moesten
worden onttrokken.
De ter onderzoek meegenomen monsters peekoffie bleken,
behoudens een enkele uitzondering, aan de gestelde eischen
te voldoen, slechts in zeer enkele gevallen was het extract-
gehalte lager dan 60 doch in den regel was dit belangrijk
hooger n.l. 6376 en zelfs 80 Het asehgehalte was
regelmatig lager dan 8
Slechts hier en daar wordt in dit keuringsgebied cichorei
aangetroffen. De monsters bleken alle deugdelijk.
Monsters z.g. gebrande suikerpoeder waren niet altijd
deugdelijk. Monsters met een gehalte aan minerale bestand-
deelen van ongeveer 15 kunnen toch niet als gebrande
suikerpoeder worden verkocht en zelfs niet als deugdelijke
koffiestroop.
Een vrij uitvoerig onderzoek heeft plaats gehad naar de
eigenschappen der koffiestroop (gebrande stroop of liever
gebrande melasse). Dit onderzoek heeft geleid tot een be
spreking met de fabrikanten dezer koffiesurrogaten, omdat
vele monsters niet beantwoorden aan matige eischen. Kof
fiestroop, welke uitgedrukt op de droge stof voor ruim 1/4
uit minerale bestanddeelen (zouten) blijkt te bestaan, bij
een extractgehalte van slechts 60 kan niet als een
genotmiddel worden beschouwd. Dergelijke producten, ver
kregen uit minderwaardige meiasse-stropen, kunnen niet
worden toegelaten en zijn dan ook uit den handel genomen.
Thans is door het college van directeuren van keurings
diensten met de fabrikanten van koffiestroop een overeen
komst aangegaan, waarbij is vastgesteld, dat koffiestroop
met een lager extractgehalte dan 70 en een hooger asch-
gehalte dan 10 als ondeugdelijk van samenstelling zou
worden aangemerkt. Hierdoor is dus bereikt, dat koffie
stroop in het vervolg zal worden hereid uit melasse-stropen
met een laag asehgehalte of uit mengsels van melasse-
stropen en zetmeelstroop, en dat dit artikel in de toekomst
belangrijk in kwaliteit zal verbeteren, wat voor de ver
bruikers niet dan aangenaam kan zijn.
R. Worst.
Het onderzoek naar de samenstelling van worst werd dit
jaar voortgezet. Hierbij werd in het bijzonder gelet op de