29
37
VERSLAG VAN DEN KEURINGSDIENST VAN WAREN.
S. Bouillon en Vleeschextract.
Verschillende partijen bouillonblokjes, waarin geen aan
toonbare hoeveelheid vleeschextract was verwerkt, zijn
afgekeurd.
Wat de vleesehnatproducten betreft, hiervan worden,
volgens een overeenkomst, getroffen door het college van
directeuren van keuringsdiensten en fabrikanten van deze
artikelen, onderscheiden drie soorten:
lo. vleeschextract, het dikvloeibare, bijna vaste extract,
verkregen door vleesch, waaronder te verstaan is spier
weefsel, met water uit te trekken en het verkregen uittreksel
in te dikken.
2o. geconcentreerde bouillon zijnde alle andere vloeibare
producten die vleeschnat bevatten.
3o. consommé zijnde alle bij 15° C. geleiachtige, volkomen
heldere vleeschaftreksels, die bestemd zijn in onverdunden
toestand te worden genuttigd.
toevoeging van conserveermiddelen andere dan keuken
zout en salpeter en van kunstmatige kleurstof, terwijl in
geval meel (zetmeel) aanwezig was, de hoeveelheid daarvan
werd bepaald.
Tegen een slager werd proces-verbaal opgemaakt, omdat
hij Geldersehe worst verkocht met belangrijke hoeveelheden
zetmeel, terwijl talrijke slagers, die worst verkochten met
minder groote hoeveelheden meel een waarschuwing is ge
geven. Ook bereiders van worst, die van boorzuur als con
serveermiddel gebruik maakten, werden gewaarschuwd.
In het midden van dit jaar verscheen in de Staatscourant
een Koninklijk besluit (6 Juni 1922) tot uitvoering van het
tweede lid van artikel 2 en van het derde lid van artikel 6a
van de Vleeschkeuriugswet, waarin is aangegeven, welke
stoffen bij de bereiding van vleeschwaren mogen worden
toegevoegd. Hierbij is o.a. bepaald, dat zetmeel slechts in
worsten, die gekookt zijn, mag zijn toegevoegd tot een hoe
veelheid van twee procent (watervrij zetmeel), terwijl
andere conserveermiddelen dan keukenzout en salpeter, dit
laatste tot geen grootere hoeveelheid dan 0,2 procent, bij de
bereiding niet mogen worden gebruikt en evenmin kunst
matige kleurstoffen.
Dit besluit heeft in de samenstelling der worst verbete
ring gebracht. Althans in de tweede helft van dit jaar,
werd in de gekookte worst in het algemeen niet meer dan
2 procent watervrij zetmeel gevonden, terwijl in ongekookte
worst geen of uiterst geringe hoeveelheden zetmeel werden
aangetroffen.