29
53
Vil. Contröle-onderzoekingen.
De Directeur,
Dr. J. D. FILIPPO.
Buiten het onderzoek ten behoeve van het toezicht op
waren zijn op zeer uiteenloopend gebied een vrij belangrijk
aantal contröle-waarnemingen verricht, die er veelal toe
hebben geleid ons inzicht in de samenstelling onzer voe
dingsmiddelen te verbreeden en als gevolg daarvan het
toezicht ten goede zullen komen. Van deze onderzoekingen
mogen worden genoemd:
lo. Bepaling van den zuurgraad van meel en meelprae-
paraten volgens verschillende methoden.
2o. Bepaling van het gehalte aan aetherische olie in
specerijen.
3o. Waarnemingen omtrent den invloed van conserveer
middelen en pasteurisatie op de samenstelling en meer in
het bijzonder op het vriespunt van melk.
4o. Onderzoek omtrent de samenstelling van appelmoes
en van z.g.n. vruchten op sap.
5o. Onderzoek omtrent de samenstelling van druivensap.
60. Onderzoek omtrent het kalkgehalte van nootmuskaat.
7o. De invloed van boorzuur als bederfwerend middel bij
gepelde garnalen.
VERSLAG VAN DEN KEURINGSDIENST VAN WAREN.