31 21 s-Gravenhage, M.I. de Sierkan Naaldwijk, Delft,” Gouda, ook uit die der overige melkbestanddeelen, als het gehalte aan melksuiker en asch. 29.7 28.5 29.7 39.1 34.4 34.0 25.0 31.7 25.4 24.2 31.5 23.0 23.0 2.1 2.3 2.5 2.2 2.5 2.5 2.2 2.4 2.2 2.1 2.5 2.1 2.3 Goudsehe M.I. G. Karnemelkspap. Karnemelkspap is het product, verkregen door karnemelk met gort, rijst, tarwebloem of havermout al of niet onder toevoeging van zout en water tot een pap te verwerken. Zy moet om als deugdelijk van samenstelling te kunnen worden aangemeikt, voldoen aan den eisch, dat per liter pap niet minder aan vaste karnemelk bestanddeelen aanwezig zyn, dan in 0,8 L. karnemelk van deugdelyke samenstelling worden aangetroffen. Deze eisch is zeker niet te hoog, zelfs als een matige te kwaliftceeren. Volgens myne onderzoekingen (Chem. Week blad 1919, blz. 42) wordt aan dezen eisch voldaan indien het gehalte aan caseïne niet lager is dan 1,8 en het draaiingsvermogen, een grootheid welke een maatstaf is ter beoordeeling van het melksuikergehalte, niet lager dan 2.5. Dat aan dezen eisch kan worden voldaan, leert ook de samenstelling der producten, zooals die door verschillende bereiders in den handel worden gebracht. 3.68 -I- 3.65 3.84 4- 3.23 3.45 4- 3.65 i 2.85 3.30 I 4- 3.30 3.46 4- 3.28 4- 3.40 4- 3.13 Er waren echter ook vele bereiders van karnemelkspap, wier inrichting in deze tabel niet is vermeld, die producten leverden, welke geenszins aan de gestelde minimum-eischen beantwoorden. Aan deze bereiders zyn waarschuwingen gegeven met gevolg, dat zij hunne producten belangryk de Landbouw Rhynland Bakker Westgeest Delftland. Veth Co. VERSLAG VAN DEN KEURINGSDIENST VAN WAREN. n n n n n n Draaiïngs- vermogen. Caseïne N. X6.5. Zuurgraad C.M3. l/4 N. I loog per I i 100 gram. n n

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1923 | | pagina 839