31
21
s-Gravenhage, M.I. de Sierkan
Naaldwijk,
Delft,”
Gouda,
ook uit die der overige melkbestanddeelen, als het gehalte
aan melksuiker en asch.
29.7
28.5
29.7
39.1
34.4
34.0
25.0
31.7
25.4
24.2
31.5
23.0
23.0
2.1
2.3
2.5
2.2
2.5
2.5
2.2
2.4
2.2
2.1
2.5
2.1
2.3
Goudsehe M.I.
G. Karnemelkspap.
Karnemelkspap is het product, verkregen door karnemelk
met gort, rijst, tarwebloem of havermout al of niet onder
toevoeging van zout en water tot een pap te verwerken.
Zy moet om als deugdelijk van samenstelling te kunnen
worden aangemeikt, voldoen aan den eisch, dat per liter
pap niet minder aan vaste karnemelk bestanddeelen aanwezig
zyn, dan in 0,8 L. karnemelk van deugdelyke samenstelling
worden aangetroffen.
Deze eisch is zeker niet te hoog, zelfs als een matige
te kwaliftceeren. Volgens myne onderzoekingen (Chem. Week
blad 1919, blz. 42) wordt aan dezen eisch voldaan indien
het gehalte aan caseïne niet lager is dan 1,8 en het
draaiingsvermogen, een grootheid welke een maatstaf is
ter beoordeeling van het melksuikergehalte, niet lager dan
2.5. Dat aan dezen eisch kan worden voldaan, leert ook
de samenstelling der producten, zooals die door verschillende
bereiders in den handel worden gebracht.
3.68
-I- 3.65
3.84
4- 3.23
3.45
4- 3.65
i 2.85
3.30
I 4- 3.30
3.46
4- 3.28
4- 3.40
4- 3.13
Er waren echter ook vele bereiders van karnemelkspap,
wier inrichting in deze tabel niet is vermeld, die producten
leverden, welke geenszins aan de gestelde minimum-eischen
beantwoorden. Aan deze bereiders zyn waarschuwingen
gegeven met gevolg, dat zij hunne producten belangryk
de Landbouw
Rhynland
Bakker
Westgeest
Delftland.
Veth Co.
VERSLAG VAN DEN KEURINGSDIENST VAN WAREN.
n
n
n
n
n
n
Draaiïngs-
vermogen.
Caseïne
N. X6.5.
Zuurgraad
C.M3. l/4 N.
I loog per I
i 100 gram.
n
n