31
22
Brood en Meel.
H.
hebben verbeterd, ofschoon niet altijd in die mate, dat zy
aan dezen minimum-eisch voldoen. Zonder twijfel zullen echter
binnen enkele maanden alle producten aan den gestelden
eisch beantwoorden.
a. Brood.
Aan de handhaving van het Broodbesluit van 25 April
1922, aangevende aanduidingen van de verschillende brood
soorten en de eischen, waaraan deze zullen hebben te vol
doen, alsmede voorschriften betreffende het bereiden, ver
voer en de behandeling van brood en voorts in zake de
inrichting der bakkerijen en den aard der werktuigen, is
dit jaar vrjj veel tijd besteed.
De controle op het gehalte aan droge stof had regelmatig
plaats. Door de keurmeesters worden van partijen brood
een aantal brooden gewogen en bij aldien de uitkomsten
dezer wegingen ook maar eenigszins mochten doen vermoe
den, dat het brood niet aan de gestelde eischen beantwoordt,
wordt het brood ter nader onderzoek meegenomen naar
het laboratorium. Voorts werden regelmatig brooden, die als
melkbrood werden verkocht, bemonsterd en ter onderzoek naar
het laboratorium meegenomen, terwyl tevens gelet werd of
deze brooden voorzien waren van de in het Broodbesluit
voorgeschreven letters M.B. De duidelijkheid van dit merk
laat nog vaak te wenschen, ofschoon vele bakkers in den
loop van het jaar het merk belangrijk hebben verbeterd.
Het komt mij voor, dat vele huisvrouwen nog niet weten,
dat melkbrood voorzien moet zijn van de hoofddrukletters
M.B., zoodat het wel raadzaam is, dat hierop door hare
vereenigingen van tijd tot tijd eens de aandacht wordt ge
vestigd.
In de zomermaanden, vooral in de heete Julidagen,
kwamen er klachten in over ondeugdelijk bruinbrood. De
ondeugdelijkheid werd veroorzaakt door de z.g. leng in het
brood en is daaraan te herkennen, dat de brooddeelen, by
doorsnijden of doorbreken verkregen, door lange kleverige
doorschijnende draden samenhangen. Deze broodziekte wordt
veroorzaakt door de z.g. lengbacillen, die tot de groep van
den bacillus mesentericus Flügge behooren. De slijmerige
eigenschappen van het brood berusten op het opzwellen én
verslijmen der buitenste lagen van de celwanden der zich
tot zoögloën vereenigende bacteriën. Heerscht eenmaal deze
broodziekte in een bakkerij, dan moeten werkplaats en
gereedschap flink gereinigd en alle deegresten, als zynde
infectiehaarden, verwijderd worden, waarna het wenschelyk
VERSLAG VAN DEN KEURINGSDIENST VAN WAKEN.