31 22 Brood en Meel. H. hebben verbeterd, ofschoon niet altijd in die mate, dat zy aan dezen minimum-eisch voldoen. Zonder twijfel zullen echter binnen enkele maanden alle producten aan den gestelden eisch beantwoorden. a. Brood. Aan de handhaving van het Broodbesluit van 25 April 1922, aangevende aanduidingen van de verschillende brood soorten en de eischen, waaraan deze zullen hebben te vol doen, alsmede voorschriften betreffende het bereiden, ver voer en de behandeling van brood en voorts in zake de inrichting der bakkerijen en den aard der werktuigen, is dit jaar vrjj veel tijd besteed. De controle op het gehalte aan droge stof had regelmatig plaats. Door de keurmeesters worden van partijen brood een aantal brooden gewogen en bij aldien de uitkomsten dezer wegingen ook maar eenigszins mochten doen vermoe den, dat het brood niet aan de gestelde eischen beantwoordt, wordt het brood ter nader onderzoek meegenomen naar het laboratorium. Voorts werden regelmatig brooden, die als melkbrood werden verkocht, bemonsterd en ter onderzoek naar het laboratorium meegenomen, terwyl tevens gelet werd of deze brooden voorzien waren van de in het Broodbesluit voorgeschreven letters M.B. De duidelijkheid van dit merk laat nog vaak te wenschen, ofschoon vele bakkers in den loop van het jaar het merk belangrijk hebben verbeterd. Het komt mij voor, dat vele huisvrouwen nog niet weten, dat melkbrood voorzien moet zijn van de hoofddrukletters M.B., zoodat het wel raadzaam is, dat hierop door hare vereenigingen van tijd tot tijd eens de aandacht wordt ge vestigd. In de zomermaanden, vooral in de heete Julidagen, kwamen er klachten in over ondeugdelijk bruinbrood. De ondeugdelijkheid werd veroorzaakt door de z.g. leng in het brood en is daaraan te herkennen, dat de brooddeelen, by doorsnijden of doorbreken verkregen, door lange kleverige doorschijnende draden samenhangen. Deze broodziekte wordt veroorzaakt door de z.g. lengbacillen, die tot de groep van den bacillus mesentericus Flügge behooren. De slijmerige eigenschappen van het brood berusten op het opzwellen én verslijmen der buitenste lagen van de celwanden der zich tot zoögloën vereenigende bacteriën. Heerscht eenmaal deze broodziekte in een bakkerij, dan moeten werkplaats en gereedschap flink gereinigd en alle deegresten, als zynde infectiehaarden, verwijderd worden, waarna het wenschelyk VERSLAG VAN DEN KEURINGSDIENST VAN WAKEN.

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1923 | | pagina 840