31
27
II
74.3 o/0
3-1
96.9
75.4 o/o
3.2
belangrijk verbeterd; dit neemt niet weg, dat ook toen nog
verscheidene partyen, welke niet aan matige eischen beant
woorden, zijn afgekeurd.
M. Vleesch waren.
1
I
water60.1 °/0
vet20.9 °/0
vetvry vleesch79.1 °/0
watergehalte van het vetvrije vleesch 75.8 °/0
Federsche getal 3.3
Niettegenstaande het watergehalte van beide monsters
ongeveer 14 °/0 verschilt, is [het watergehalte van het vet-
a. Wortt.
Bij het scheikundig onderzoek van verschillende soorten
worst, bleek ook dit jaar, dat aan deze vleeschwaren stoffen
waren toegevoegd, die in het Koninklijk Besluit van 6 Juni
1922 niet worden genoemd. Zoo waren verschillende wor
sten kunstmatig gekleurd, terwyl vaak conserveermiddelen,
andere dan keukenzout en salpeter, waren toegevoegd. Aan
de verkoopers en bereiders dezer waren is een waarschuwing
gezonden. Bij leverworst alleen schijnt een geringe hoeveel
heid boorzuur ter conserveering van den darm niet te kunnen
worden gemist, althans zoo de worst niet onmiddellijk na
de bereiding verkocht wordt.
De hoeveelheid zetmeel was in worsten, die gekookt
waren, in twee gevallen veel te hoog, nl. 7 */0 en lOn/o
watervrij zetmeel). Tegen de bereiders dezer worsten is
proces-verbaal opgemaakt; zy zijn door den rechter meteen
geldboete gestraft.
In ongekookte worst werd in het algemeen geen zetmeel
aangetroffen.
Een uitgebreid onderzoek heeft plaats gehad van ver
schillende soorten worst. Dit onderzoek omvatte de bepa
ling van het gehalte aan water, vet, stikstof (eiwit) en
asch. Uit deze gegevens werd afgeleid het z.g. Federsche
getal, dit is de verhouding tusschen het vochtgehalte en
het gehalte aan organisch niet-vet. Dit onderzoek had ten
doel na te gaan of bij de bereiding van worst, te groote
hoeveelheden water waren gebruikt, m.a.w. of de worst te
waterryk was. Het is toch bekend, dat bij de beoordeeling
van het watergehalte van worst tevens rekening moet
worden gehouden met het vetgehalte. Uit twee voorbeelden
blykt duidelyk, hoe men tot volkomen foutieve conclusies
kan komen, zoo men by de beoordeeling alleen met het
watergehalte rekening houdt.
VERSLAG VAN DEN KEURINGSDIENST VAN WAREN.
■i'
s