31
32
VERSLAG VAN DEN KEURINGSDIENST VAN WAREN.
geworden. Deze eiseh is laag, zoo men weet, dat volgens de
gebruikelijke recepten, de hoeveelheid eigeel ongeveer 12—
14 bedraagt.
Onder de onderzochte monsters waren er echter ook met
slechts 5% eigeel.
Als conserveermiddelen werden aangetroffenboorzuur,
benzoëzuur, salicylzuur, zij kwamen voor in ongeveer 10
der onderzochte monsters. Ook aan andere keuringsdiensten
in den lande waren onderzoekingen omtrent de samenstelling
van advocaat verricht, waarbij men tot ongeveer gelijke
uitkomsten was gekomen.
Een en ander was oorzaak, dat het wenschelyk werd ge
acht, om met de fabrikanten van dit artikel by gemeen-
schappelyk overleg eischen aan advocaat te stellen. Dit
denkbeeld vond bij de reële fabrikanten algeheele instemming.
Op een tweetal te Utrecht en te ’s-Gravenhage gehouden
vergaderingen met de meeste fabrikanten van advocaat is
besloten, dat advocaat onheugelijk van samenstelling is, zoo
zij niet voldoet aan de volgende eischen
lo. zy mag niet andere bestanddeelen bevatten, dan aan
wezig in een mengsel van eidooier en eimassa, suiker, zet-
meelstroop, brandewijn en/of een andere alcoholische drank
van deugdelijke samenstelling, een der verdikkingsmiddelen
agar-agar, gelatine of tragacanth en een of meer der onder
2 en 3 toegelaten stoffen;
2o. zij mag niet andere geur of smaakstoffen bevatten dan
een geringe hoeveelheid van onschadelyke aromatische
stoffen
3o. zij mag behalve de kleurstof van eidooier geen
andere dan onschadelyke plantenkleurstof of een kleurstof,
niet voorkomende op lijst A van aflevering 6 van den Codex
alimentarius, bevatten
4o. zij mag niet minder eigeel bevatten dan 10 gr. per
100 gr. advocaat;
5o. zij mag niet minder alcohol bevatten dan 10 gr. per
100 gr. advocaat;
6o. zij mag geen conserveermiddelen bevatten.
Als termijn van invoering dezer eischen werd vastgesteld
1 Mei 1924, met dien verstande, dat de bij den kleinhandel
tusschen 1 Mei en 1 September 1924 aangetroffen advocaat,
welke vóór 1 Mei 1924 werd geleverd, niet zal worden
afgekeurd, zoo zij niet ten volle aan de eischen voldoet.
3. Portwijn.
Op markten worden vaak z.g. portwijnen verkocht tegen
lagen prijs. Van deze wijnen zijn eenige soorten geanalyseerd.
Het is gebleken, dat deze wijnen geheel of grootendeels