30
23
VERSLAG VAN DEN KEURINGSDIENST VAN WAREN.
N. Spijsoliën en spysvetten.
waarin de suiker ten deele was vervangen door aardappel-
stroop. Tegen één fabrikant, die een limonade-gazeuse in
den handel bracht met slechts 3 suiker en waaraan sac
charine was toegevoegd is proces-verbaal opgemaakt.
I. Spijsoliën.
De resultaten van het onderzoek van spijsoliën waren
bevredigend. Vervalschingeu van raapolie met andere
oliën konden dit jaar niet worden geconstateerd.
II. Spijswetten.
Bij de regelmatige controle op margarine werden geen
monsters aangetroffen met een vochtgehalte hooger dan
16 Wel waren sommige soorten rijk aan conserveer
middelen met name aan benzoëzuur.
Aan den eisch, in overleg met de margarinefabrikanten
gesteld, dat margarine, welke onder den naam mélange in
den handel wordt gebracht, ten minste 15 boter moet
bevatten, werd zoo streng mogelijk de hand gehouden. De
meeste fabrikaten in den handel aangetroffen voldeden aan
genoemden eisch. Toch waren er nog vele, als „mélange”
bemonsterde, waren, welke bij onderzoek niet aantoonbare
hoeveelheden boter bleken te bevatten; vooral was dit het
geval bij niet verpakte soorten. Bij verdere navraag bleek
de verkooper zich te hebben vergist en gewone margarine
te hebben gegeven, in plaats van mélange. In den vervolge
zullen dergelijke vergissingen, waarvan de kooper de dupe
wordt, niet meer als zoodanig worden opgevat en zal de
verkooper ter verantwoording worden geroepen voor den
strafrechter.
Mélanges, welke niet aan den eisch voldeden, werden
aan den fabrikant teruggezonden.
Ten slotte zij hier op het volgende gewezen. Art. 3 van
de Boterwet bepaalt, dat margarine niet een hooger Rei-
ehert-Wollny getal mag bezitten dan: 10. Waar nu mélange
volgens de Boterwet ook als margarine moet worden aan
geduid en als gevolg van de hoeveelheid boter, welke daar
in aanwezig is, een R. W.-getal heeft van ongeveer 4, zal
de menger, die margarine met boter mengt, moeten zorg
dragen, dat zijn margarine een R. W.-getal heeft niet hooger
dan ongeveer 6. Dit wil zeggen, dat de hoeveelheid coeosvet
in de margarine, welke tot mélange wordt verwerkt, niet
hooger dan 40 beter nog, niet hooger dan 30 mag zijn.
Dit is aan verschillende mengers schriftelijk medegedeeld.