25
29
b. Vruchtenwijn.
Een aantal monsters diverse soorten vruchtenwijn, zooals
bessenwijn, frambozenwijn e.d. werd onderzocht, met het resul
taat, dat de meeste dezer fabricaten als deugdelijk konden
worden aangemerkt. In enkele dezer wijnen was te weinig
vruchtensap verwerkt. Het gehalte aan conserveermiddelen bleef
in den regel onder de met de fabrikanten dezer waren over
eengekomen grens.
dan 10 gr. per 100 gr. advocaat. Conserveermiddelen werden in
geen der monsters aangetroffen.
De monsters soda konden alle als deugdelijk worden geboekt.
Dit zelfde kon niet worden gezegd van de monsters gecal
cineerde soda (sel de soude). Wel was de samenstelling dezer
waren sedert het vorige jaar belangrijk verbeterd, doch veelal
werden partijen aangetroffen, waarvan het gehalte aan water-
vrü natrium carbonaat te laag was.
De eigenschappen van de bemonsterde chloorkalk (chloor
zooals de huismoeders dit artikel plegen te noemen) bleek ver
geleken met vroegere jaren een aanzienlijke verbetering te
De zeeppoeders bleken in tegenstelling met vroeger in het Waschmiddelen.
algemeen een vetzuurgehalte te bezitten hooger dan 30 zooals
uit onderstaand overzicht blijkt.
Aantal monsters zeeppoeder onderzocht: 56.
Hiervan hadden een vetzuurgehalte:
1 monster.
3 monsters.
11
29
12
Aan de resultaten van het onderzoek van zachte zeep kan
worden ontleend, dat het gehalte aan vetzuren nooit lager was
dan 38 Het gehalte aan vrije alcali, uitgedrukt als K O H
bedroeg in 30 van de 223 onderzochte monsters of in 13.4 der
monsters meer dan 0.5 en in 6 monsters of 2.7 meer dan
1.0 Daarbij werd opgemerkt, dat indien men de monsters
met een hooger gehalte aan vrije alcalihydroxyden eenigen tijd
aan de lucht liet staan, deze hoeveelheid niet onbelangrijk
terugliep en daalde tot ver beneden 0.5 een gevolg van de
vorming van alcalicarbonaat door het koolzuur uit de lucht.
lager dan 25
tusschen 2530
30—35
3540
van 40 en hooger
VERSLAG VAN DEN KEURINGSDIENST VAN WAREN.