29
Consumptiefs.
van
volgens de methode in 1911 door Meerburg aangegeven. De
hoeveelheid lood werd uitgedrukt in milligrammen per liter
extractie-vloeistof.
Het resultaat van het onderzoek is als volgt:
in 14 monster (s).
8
2
1
5
1
1
1
1
1
geen lood of hoeveelheden minder dan
0.1 mgr. p. Liter
0,1 tot 0,5 mgr. lood p. Liter
0,5 1,0
1,0 2,0
2,0 5,0
9,8 mgr. lood p. Liter
18,0
50,0
280
Over het algemeen is het ruwe grove aardewerk deugdelijk,
omdat daarin in den regel een niet grootere hoeveelheid lood
werd aangetroffen dan 5 mgr. per liter extractie-vloeistof.
Slechts in één monster (een pan) was dit gehalte overschreden,
n.l. 9,3 mgr. Er zijn echter kopjes en schoteltjes (ontbijtbordjes,
theeschoteltjes) in den handel van glad aardewerk, welke, be
handeld op de boven aangegeven wijze, zeer belangrijke hoeveel
heden lood afgeven. Dergelijke artikelen zijn ondeugdelijk en
het gebruik hiervan kan ongetwijfeld nadeelig zijn voor de
gezondheid.
Aan de resultaten van een onderzoek naar de eigenschappen
van consumptieijs, dat door straatventers wordt verkocht, is het
volgende ontleend. Enkele monsters waren bedeeld met een
kunstmatige zoetstof (saccharine). Uit het vetgehalte bleek, dat
niet alle monsters met melk waren bereid, maar dat ook melk
met water en ten deele afgeroomde melk was verwerkt.
Van meer belang is, dat alle monsters een negatieve reactie
van Storch vertoonden en dus op ten minste 70° C. verhit waren
geweest.
Het aantal bacteriën was echter vaak veel te hoog, n.l. enkele
millioenen bacteriën per gram ijs, wat wel veroorzaakt wordt
door het verkoopen van ijs, dat na ontdooid te zijn weer bevroren
wordt. Het herhaalde malen bevriezen van ijs, waarbij de waar
telkens beduimeld wordt, is ten zeerste af te keuren, vooral
wanneer dit geschiedt in onzindelijke bereidplaatsen op onoor
deelkundige wijze en door personen, die van een hygiënische
behandeling van deze waren geen begrip hebben. In de talrijke
dwergbedrijven, waarin z.g. consumptieijs wordt bereid, worden
■26
VERSLAG VAN DEN KEURINGSDIENST VAN WAREN.
I
99
99
99
99
99
99
99
99
99
99
99
99
140