27
8
Statistisch
overzicht.
Overtredingen.
1
De volgende staten geven een overzicht van de algemeene
uitkomsten van den Keuringsdienst te ’s-Gravenhage en in de
buitengemeenten.
In deze staten beduiden de letters V. G.: voorwaardelijk goed
gekeurd, met als voorwaarde van goedkeuring: sterilisatie van
het vleesch; V. G. T.: voorwaardelijk goedgekeurd, met als voor
waarde van goedkeuring: verkoop in het klein onder toezicht
(z.g. vrijbank).
Voorts werden nog bacteriologisch onderzocht enkele par
tijtjes vleesch of vleeschwaren op vermoeden van ondeugdelijk
heid of als vermeende oorzaak van onwelzijn. Schadelijke be-
standdeelen konden niet aangetoond worden.
Eenmaal werd soep ter onderzoek aangeboden, daar aan
genomen werd dat hierdoor ziekteverschijnselen veroorzaakt
waren. De soep bleek in ondeugdelijken staat te verkeeren, be
vatte zeer veel rottingsbacterieën en een groote hoeveelheid
colibacillen. Of de colibacillen, dan wel de omzettingsproducten
der rottingsbacillen de oorzaak van het onwelzijn waren, was
niet met zekerheid uit te maken. De op een vergiftiging en niet
op infectie wijzende verschijnselen maken het laatste ’t waar
schijnlijkst. Daar soep natuurlijk op alle mogelijke wijzen besmet
kan worden, was het niet vast te stellen of het vleesch al dan
niet de oorzaak was geweest.
De kookproef werd 17 maal verricht en wel met vleesch van
13 varkens, 3 runderen en 1 vet kalf. Een abnormale geur werd
4 maal geconstateerd t.w. bij 3 varkens (2 maal cryptorchidie
en 1 maal hepatogene icterus) en 1 rund (chronische nephritis).
Uit nood geslacht of gestorven ingevoerd werden 37 run
deren, 108 paarden, 6 vette kalveren, 2 graskalveren, 5 nuchtere
kalveren, 45 varkens en 5 schapen.
Herkeuringen werden niet aangevraagd.
Door ambtenaren van het Slachthuis werden in totaal 23
processen-verbaal opgemaakt, waaromtrent onderstaande staat
nadere gegevens verschaft.
VERSLAG VAN HET OPENBAAR SLACHTHUIS.
Kookproef.
Noodslachtingen.
AARD DER OVERTREDING.
Aantal.
5
Art. 35.
Art.
4.
fi
1
Herkeuringen.
2
2
7
1
Art. 38.
Art. 40.
2.
3.
4
Art. 33.
Art. 34.
Art.
Art.
Vleeschkeuringswet. (Voorhanden hebben of vervoeren van vleesch, niet gemerkt
overeenkomstig de wettelfjke voorschriften.)
Vleeschkeuringswet. (Inrichtingen niet voldoende aan de wetteljjke eischen.)
Vleeschkeuringswet. (Voorhanden hebben van bedorven of ondeugdelflk geworden
vleesch of vleeschwaren.)
Gemeentelijke keuringsverordening. (Niet of onvoldoende gedekt vleeschvervoer.)
Gemeentelijke keuringsverordening. (Onzindelijk vleesch dragen.)
Bevroren vleesch verordening. (Geen of onvoldoende opschriften aanwezig.)
Bevroren vleesch verordening. (Voorhanden hebben van bevroren vleesch niet
voorzien van ronde stempelafdrukken.)
Verordening gebruik Openbaar Slachthuis. (Niet opvolgen van bevelen.)