34
21
digen aard, hoort zij thuis bij den keuringsdienst van waren, van
daar, dat het toezicht op worst en andere vleeschwaren zich in
hoofdzaak uitstrekt tot een onderzoek op kleurstoffen, conser
veermiddelen en vreemde bestanddeelen (meel, taptemelkpoeder,
kaasstof, e. d.).
Niettegenstaande de vele waarschuwingen en processen-ver-
baal in vorige jaren gegeven, kunnen talrijke slagers niet na
laten hun worst te kleuren. Tegen niet minder dan 32 worst
bereiders is dit jaar te dier zake proces verbaal opgemaakt, en
wel tegen 19 slagers te ’s-Gravenhage, 2 te Delft, 2 te Gouda,
3 te Wassenaar en 1 wonende in de gemeenten: Monster, de Lier,
Reeuwjjk, Rijswijk, Stompwijk en Zevenhuizen.
In worst, behoudens een enkele uitzondering, mag het gehalte
aan zetmeel (watervrij) niet grooter zijn dan 4 Tegen vijf
slagers is proces verbaal opgemaakt, omdat zij in hun worst
belangrijk grooter hoeveelheden meel hadden verwerkt. Aan 6
slagers is een waarschuwing verzonden.
Herhaaldelijk werd nog boorzuur in vleeschwaren aangetrof
fen, zoodat aan 23 slagers een waarschuwing moest worden ge
zonden. Mochten deze wenken geen resultaat leveren, dan zal tot
het indienen van processen-verbaal worden overgegaan.
Ook in gehakt zijn conserveermiddelen aangetroffen en wel
in den regel sulfieten.
Er werden weer eenige partijen bouillonblokjes aangetroffen, Vleesch-
welke slechts sporen vleeschextract bevatten. Zij zijn afgekeurd, extracten.
Ook is aanmerking gemaakt op een kippen-bouillon, welke, in
plaats van het voorgeschreven maximum watergehalte van 68
voor 98 uit water bestond.
Het onderzoek van stroop heeft dit jaar niet op zoo uitge- Stroop,
breide schaal plaats gehad als de beide vorige jaren. Tegen
het einde van dit verslagjaar is daarmede weer een aanvang
gemaakt. Van de 100 onderzochte monsters bleken 3, z.g. huis-
houdstropen, minder suiker te bevatten dan is voorgeschreven,
n.l. ongeveer 20 in plaats van 30 Ten einde van het toezicht
zoo min mogelijk last te ondervinden, bestaat er onder de ver-
koopers een sterke neiging om hun stroop aan te duiden als
„keukenstroop"een stroop, welke slechts een gehalte aan suiker
behoeft te bevatten van 15 en dus nauwelijks een zoete smaak
heeft. Het verdient ernstig overweging, het Suiker- en stroop-
besluit in dier voege te wijzigen, dat niet zooals thans twee
soorten van stroop, n.l. huishoudstroop (met ten minste 30
suiker) en keukenstroop (met ten minste 15 suiker) ■worden
onderscheiden, doch dat slechts één soort stroop, bereid uit een
VERSLAG VAN DEN KEURINGSDIENST VAN WAREN.