34 32 V. ONDERZOEKINGEN NAAR AANLEIDING VAN DOOR PARTICULIEREN INGEDIENDE KLACHTEN. VI. ONDERZOEKINGEN, WELKE BUITEN VERBAND STAAN MET DE UITVOERING VAN DE BEPALINGEN DER WARENWET. De kosten, aan deze onderzoekingen verbonden, zijn verre kend volgens de verordening op de heffing van vergoeding van door den Keuringsdienst bewezen diensten, welke buiten ver band staan met de uitvoering van de Warenwet. Het aantal klachten, door particulieren ingezonden wegens twijfel aan de deugdelijkheid van waren, bedroeg 102. Deze klachten hadden betrekking op de volgende voedings middelen: melk, 12; modelmelk, 1; karnemelk, 1; melk en room, 1; gepast, melk, 1; karnemelkspap, 1; roomboter, 2; margarine, 3; melkboter, 1; kaas, 6; bloem, 1; zelfrijzend bakmeel, 2; haver mout, 1; puddingpoeder, 1; koffie-extract, 1; spikkelboonen, 2; doperwten, 1; capucijners, 1; groene erwten, 1; chocolade, 5; choc, reepen, 2; cacao, 2; choc, hagelslag, 2; brood, 7; Malagawijn, 1; witte port, 3; boerenjongens, 1; advocaat, 1; cognac, 1; wijn, 1; leverpastei, 1; kalfsvet, 1; konijn, 2; kip, 1; kippenlever, 1; zout, 1; suiker, 1; anijssuiker, 1; snijboonen, 1; zuurkool, 1; spi nazie, 2; appelmoes, 1; aardbeien, 1; kersen, 1; vijgen, 1; cocos- noot, 1; slaolie, 1; bakolie, 1; citroenolie, 1; bessensap, 2; limo nadesiroop, 2; ijs, 2; gebakjes en nougat, 1; speelgoed, 1; ero- quetten, 1; water, 1; thermosflesch met thee, 1; koperen ketel, 1; aluminium ketel, 1; tube creme, 1; stukje zwart uit erwtensoep, 1. Al deze klachten zijn onderzocht en gaven in 5 gevallen aan leiding tot het in beslag nemen der waren, terwijl 2 waarschu wingen zijn gegeven. Eenige malen kwamen klachten in over vergiftiging na het nuttigen van thuis bereide waren. De oorzaak is in die gevallen in den regel toe te schrijven aan een bacterieële vergiftiging. In vele gevallen werden in het ter onderzoek gegeven voedsel een groot aantal proteusbacteriën, colibacteriën of ook wel sporenvormende peptoniseerende bacillen aangetroffen. In het algemeen dient men toebereide voedingsmiddelen, vooral die, welke melk of een aftreksel van vleesch bevatten, zooals pap, vele soepen, bouillon e. d. en welke men een of meer dagen na de bereiding wil nuttigen, vóór het gebruik eerst even op te koken. Wordt dit nagelaten, dan bestaat gevaar voor bacterieële vergiftiging. VERSLAG VAN DEN KEURINGSDIENST VAN WAREN.

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1928 | | pagina 740