34
32
V. ONDERZOEKINGEN NAAR AANLEIDING VAN DOOR
PARTICULIEREN INGEDIENDE KLACHTEN.
VI. ONDERZOEKINGEN, WELKE BUITEN VERBAND
STAAN MET DE UITVOERING
VAN DE BEPALINGEN DER WARENWET.
De kosten, aan deze onderzoekingen verbonden, zijn verre
kend volgens de verordening op de heffing van vergoeding van
door den Keuringsdienst bewezen diensten, welke buiten ver
band staan met de uitvoering van de Warenwet.
Het aantal klachten, door particulieren ingezonden wegens
twijfel aan de deugdelijkheid van waren, bedroeg 102.
Deze klachten hadden betrekking op de volgende voedings
middelen: melk, 12; modelmelk, 1; karnemelk, 1; melk en room, 1;
gepast, melk, 1; karnemelkspap, 1; roomboter, 2; margarine, 3;
melkboter, 1; kaas, 6; bloem, 1; zelfrijzend bakmeel, 2; haver
mout, 1; puddingpoeder, 1; koffie-extract, 1; spikkelboonen, 2;
doperwten, 1; capucijners, 1; groene erwten, 1; chocolade, 5; choc,
reepen, 2; cacao, 2; choc, hagelslag, 2; brood, 7; Malagawijn, 1;
witte port, 3; boerenjongens, 1; advocaat, 1; cognac, 1; wijn, 1;
leverpastei, 1; kalfsvet, 1; konijn, 2; kip, 1; kippenlever, 1;
zout, 1; suiker, 1; anijssuiker, 1; snijboonen, 1; zuurkool, 1; spi
nazie, 2; appelmoes, 1; aardbeien, 1; kersen, 1; vijgen, 1; cocos-
noot, 1; slaolie, 1; bakolie, 1; citroenolie, 1; bessensap, 2; limo
nadesiroop, 2; ijs, 2; gebakjes en nougat, 1; speelgoed, 1; ero-
quetten, 1; water, 1; thermosflesch met thee, 1; koperen ketel, 1;
aluminium ketel, 1; tube creme, 1; stukje zwart uit erwtensoep, 1.
Al deze klachten zijn onderzocht en gaven in 5 gevallen aan
leiding tot het in beslag nemen der waren, terwijl 2 waarschu
wingen zijn gegeven.
Eenige malen kwamen klachten in over vergiftiging na het
nuttigen van thuis bereide waren. De oorzaak is in die gevallen
in den regel toe te schrijven aan een bacterieële vergiftiging.
In vele gevallen werden in het ter onderzoek gegeven voedsel
een groot aantal proteusbacteriën, colibacteriën of ook wel
sporenvormende peptoniseerende bacillen aangetroffen. In het
algemeen dient men toebereide voedingsmiddelen, vooral die,
welke melk of een aftreksel van vleesch bevatten, zooals pap,
vele soepen, bouillon e. d. en welke men een of meer dagen na
de bereiding wil nuttigen, vóór het gebruik eerst even op te
koken. Wordt dit nagelaten, dan bestaat gevaar voor bacterieële
vergiftiging.
VERSLAG VAN DEN KEURINGSDIENST VAN WAREN.